facebook tekster

Seneste ændring: den 23. august 2018

Foto fra Søby på Djursland, maj 2018

facebook tekster

Da jeg i efteråret 2017 overgiver mig til Facebook og opretter en profil, begynder jeg at udsende små tekster som opslag på siden. På Facebook går ting hurtigt i glemmebogen eller forsvinder i mængden af øvrigt materiale, og jeg samler derfor mine opslag her på hjemmesiden.

9. august 2018

Alle tekster på dinnesen.com er © Niels Jørgen Dinnesen 2004-2018

2017

Byvandringer i Aarhus. Skrevet oktober 2017. Om deltagelse i byvandringer arrangeret af Folkeuniversitetet.

Her regerer Puskas. Skrevet oktober 2017. Om et besøg i Budapest og mødet med Sankt Stefans hellige højre hånd og Ferenc Puskas' berømte venstre ben.

Bertelsen på Shikoku 88. Skrevet oktober 2017. Om tv-føljetonen Bertelsen på Shikoku 88, der sendes i 10 afsnit på DR2. Hovedpersonen er tv- og radioværten Mikael Bertelsen.

Kragelund, Klode mølle og Højris. Skrevet oktober 2017. Om en slægtsekskursion til egnen omkring Engesvang og Ikast og lokaliteterne Kragelund, Klode mølle og Højris, hvor 6xtip oldefar Niels Jespersen var møller og herremand omkring år 1700.

Learning To Fly. Skrevet oktober 2017. Om Bob Dylan & Band anno 2017 og om bandets udgave den 21. oktober af Tom Pettys fængende glansnummer 'Learning To Fly'.

Landskamp i København. Skrevet oktober 2017. Jeg skal til landskamp i Parken den 11. november. Min søn, som bor i København i nærheden af Parken, har købt billetter til sig selv, sin storebror og til mig.

Korporal Peter Westerberg af Fredericia. Skrevet november 2017. Om et besøg på Rigsarkivet i København for at finde oplysninger om mormor Dortheas tipoldefar Peter Westerbergs herkomst.

Optisk bedrag. Skrevet november 2017. Om optisk bedrag, når foto af stenrelieffer roteres 180 grader.

Bertelsen og Keaton. Skrevet november 2017. Mikael Bertelsen afslører, at hans idol er stumfilmstjernen Buster Keaton.

Godless. Skrevet november 2017. Om en ny og fremragende western-serie på Netflix med titlen 'Godless'.

Has Anybody Seen My Love. Skrevet december 2017. Om musicalen 'Girl From The North Country' baseret på sange af Bob Dylan - som nu holder flyttedag fra Old Vic til Noël Coward teatret i London.

Filmen i Danmark. Skrevet december 2017. Det er 34 år siden, min og Edvin Kaus bog 'Filmen i Danmark' udkom, men den bliver stadig nævnt i litteraturlisterne, når der kommer nye bøger om dansk filmhistorie.

Julen står for døren. Skrevet december 2017. Hvert år køber jeg en skrabe-julekalender af Danske Spil for 50 kroner. Jeg har fået gevinst cirka hvert andet år, men aldrig mere end en halvtredser.

 

2018

Tottenham på toppen. Skrevet januar 2018. Jeg har haft et godt øje til Tottenham Hotspurs, siden de vandt europacuppen for pokalvindere i 1963.

Trump kan knap læse. Skrevet januar 2018. Hvis bare halvdelen af det, der er citeret fra bogen 'Fire and Fury', er i nærheden af sandheden, så ser det problematisk ud for USA og Verden med Trump i præsidentembedet.

Forstbotanisk Have i bedring. Skrevet januar 2018. Om en kritisk henvendelse til kommunen, som bliver godt modtaget og er med til at skabe en positiv forandring.

Gotta Get Through January. Skrevet i januar 2018. Om Van Morrisons sang "Fire In The Belly" og om spinning i fitness-centeret i januar måned.

Fra balkonen. Skrevet i januar 2018. Jeg har for første gang været i seniorbio i Øst for Paradis. Det foregår på onsdage, og filmen starter kl. 10:15. Dagens film er norske Ole Giævers charmerende ”Fra balkonen”.

Michael Petri Vedsted alias Stolt. Skrevet i februar 2018. En af min farmors otte tipoldefædre – en mand ved navn Peder Vedsted f. 1744 – var degn og kirkesanger et sted, der hedder Vester Nykirke cirka 25 km nord for Ribe. Peders far Michael Vedsted f. 1715 var også degn, endda i samme sogn, Vester Nykirke.

Vild med vinter OL. Skrevet i februar 2018. Jeg har altid været glad for at se vinter OL - især de klassiske discipliner langrend, alpint skiløb, skiskydning og ishockey.

Has Anybody Seen My Love? Skrevet i februar 2018. Den sidste weekend i februar måned er vi i London med det hovedmål at se musikstykket ‘Girl From The North Country’ på Noël Coward teatret tæt ved Leicester Square i Soho.

London i februar. Skrevet i februar 2018. Om weekendtur til London med musical, museumsbesøg og gode restauranter. Tate Modern, British Museum, National Gallery.

Darwin i skoven. Skrevet i marts 2018. Om vandringer i skovene ved Aarhus med fortællinger om Charles Darwins liv og tanker.

Hærvejen til sommer. Skrevet i marts 2018. Til sommer har jeg tænkt mig at gøre Hærvejen på cykel. Cykelruten er cirka 450 km, og jeg regner med at bruge fem dage på turen.

Flandern Rundt. Skrevet i april 2018. Om en fantastisk dansk indsats i årets Flandern Rundt. Mads Pedersen bliver nummer 2, Michael Valgren nummer 4.

DNA detektiven Eske Willerslev. Skrevet i april 2018. Om Anzick-barnets arv og jagten på viden om de første mennesker i Amerika.

Darwin i skoven 2. Skrevet i april 2018. Jeg har sluttet serien af vandreture i Moesgaard-skoven kombineret med små historier om Charles Darwin.

Sanketure og vild mad. Skrevet i april 2018. VILD MAD er et aktuelt landsdækkende initiativ, som handler om den vilde, spiselige natur, og hvordan vi kan tage den med i køkkenet.

Hack Kampmann og Aarhus. Skrevet i april 2018. Arkitekten Hack Kampmann har tegnet overraskende mange af de mest markante bygninger i Aarhus.

Anders Mortensen Pallesen af Skørring. Skrevet i maj 2018. Om cykeltur i forårssol til egnen omkring Skørring og Søby på Djursland. Morfar Niels Møllers oldefar Anders Mortensen Pallesen var fæster af Skørring Vandmølle fra 1785 til 1797.

Torvedag. Skrevet i maj 2018. I Aarhus er der efter gammel tradition torvedag hver onsdag og lørdag. I dag er det tredje gang i dette forår, jeg køber nye danske kartofler.

Maglia Nera. Skrevet i juni 2018. Førertrøjen i Giro d’Italia er som bekendt lyserød, bjergtrøjen grøn og pointtrøjen lilla. Min bluse fra giroen er sort. Det er den såkaldte Maglia Nera. 

Hærvejen på cykel. Skrevet i juni 2018. Hærvejen fra Padborg til Viborg og videre op gennem Nordjylland til Frederikshavn er en del af pilgrimsruten, der forbinder Trondheim i nord med Santiago og Rom i syd. Her er min beretning fra cykelturen fra Padborg til Viborg.

Græske margueritter. Skrevet i juni 2018. Jeg tog for sjovs skyld nogle frø af vilde blomster med hjem fra Grækenland sidste forår, og nu er det lykkedes at få dem til at spire i haven.

VM i fodbold 2018. Skrevet i juni-juli 2018. Oplægget til kampen i morgen torsdag mod Australien er ganske klart. Den kamp skal vindes, og derefter er det danske hold efter al sandsynlighed videre til ottendedelsfinalen.

Kroatien eller ej. Skrevet i juli 2018. Kroatien. Jeg har været her en gang før, da jeg var ung, sammen med nogle venner. Dengang vidste jeg ikke, hvor jeg var. Eller rettere: Selvfølgelig vidste jeg, hvor jeg var. Men jeg tog fejl. Eller jeg vidste blot ikke bedre. 

Gotland, Fårö og Bergman. Skrevet i august 2018. Linn Ullmanns roman "De urolige" har for mig genoplivet en gammel drøm om at besøge og se og mærke disse steder, både magiske Fårö og den store ø Gotland med den fænomenale middelalderborg i Visby. Og nu bliver det snart virkelighed.

Konoba Skoblar i Zadar. Skrevet i august 2018. I den charmerende by Zadar er der to konobaer i samme kvarter nær en høj romersk søjle på Petra Zoranica pladsen, og da vi gik forbi om eftermiddagen, var det Konoba Skoblar, der så mest indbydende ud.