facebook tekster

Seneste ændring: den 10. juli 2020

Foto fra Søby på Djursland, maj 2018

facebook tekster

Da jeg i efteråret 2017 opretter en Facebook-profil, begynder jeg at udsende små tekster som opslag på siden. På Facebook går ting hurtigt i glemmebogen eller forsvinder i mængden af øvrigt materiale, og jeg samler derfor nogle af mine opslag her på hjemmesiden.

2020

97. Forsvindingsnummeret og kaptajnens skygge. Cykelrytteren Christopher Juul-Jensen er hovedpersonen i en dokumentarfilm instrueret af Daniel Dencik. ’Kaptajnens skygge’ hedder filmen, som havde premiere i 2019 sammen med en anden film af samme instruktør, ’Forsvindingsnummeret’, der handler om cykelrytteren Matti Breschel. 

92. Sommer i Danmark. Til sommer havde vi planlagt en ferie i Syditalien, 6 dage i støvlehælen Puglien og 6 dage på Sicilien. Nu er det hele aflyst.

91. Græsk okseøje. Jeg har en gul okseøje, som blomstrer i haven. Det er ikke en hjemlig plante, men en okseøje jeg har importeret fra øen Leros i Grækenland.  

90. Forår er fantastisk. Forår er fantastisk og forårsskoven er ekstremt smuk netop nu. Bøgetræerne har fået blade, og alt er frisk og lysegrønt.

89. Løgkarse kan spises. Løgkarse er en plante, der lige nu blomstrer frodigt i bøgeskoven. Plantens blade er spiselige og har en mild løgsmag med et strejf af sennep.

88. Ringhakke fra Bloxbjerg. Til grovere lugning i haven bruger jeg en såkaldt ringhakke. Det er et effektivt redskab, som erstatter traditionelle skuffe- og hakkejern. Skæret på hakken er en ring lavet af rustfrit stål.   

87. Teitur. Jeg blev opmærksom på Teitur, da han sidste år var med i TV2’s fremragende programserie, Toppen af Poppen. Toppen af Poppen er simpelthen tidens bedste tv-program, når det gælder rytmisk musik.

86. Green Mobility. At køre plantejord hjem til krukkerne med sommerblomster i baghaven er besværligt, når man har valgt ikke at have en bil. Det er ubekvemt at læsse bare en enkelt plastiksæk med 40 liter krukkemuld på en cykel. Men nu har jeg fået en ny mulighed. 

85. Liège-Bastogne-Liège. Forleden så jeg på TV2 Sport de sidste 70 km af Liège-Bastogne-Liège. Løbet foregik i kedeligt gråvejr på våde veje og var helt vildt spændende. Ligesom sidste år, hvor Jakob Fuglsang vandt løbet, var det igen en dansk rytter, der sejrede.

84. Håndsprit er udsolgt. Marts. Siden coronavirus-epidemien spidsede til, har jeg tænkt, vi bør skaffe noget håndsprit. Men det er lettere sagt end gjort, for håndsprit er udsolgt allevegne – både hos apoteker og supermarkeder og i onlineforretninger på nettet. 

83. Laksebær i Forstbotanisk. Marts. Busken er en slags brombær. Arten hedder Laksebær, Rubus Spectabilis. Den er ikke oprindelig i Danmark. Busken kommer fra vestkysten af Nordamerika, og dens engelske navn er Salmonberry. 

82. Døvetolke. Marts. Jeg har i lang tid undret mig over, at tv-medierne i store lande som USA, England og Australien ofte bruger døvetolke placeret forrest i billedet, når der transmitteres vigtige pressekonferencer og politiske taler. Men nu gør man det minsandten også i Danmark. 

81. Stillits. Marts. Uden for glasdøren til baghaven står i vintermånederne en foderautomat med solsikkefrø. I dag fik jeg besøg af et par af vores mest farvestrålende fugle, stillitser. Heldigvis nåede jeg at fiske kameraet op og zoome ind til et par nærbilleder.

80. The Lighthouse. Februar. Jeg er fascineret af fyrtårne, og nu har jeg været i biografen og set filmen ‘The Lighthouse’, som foregår i et afsidesliggende fyrtårn ved Atlanterhavskysten i det nordøstlige USA.  

79. Bo Kaspers i Musikhuset. Februar. Jeg blev første gang opmærksom på svenske Bo Kaspers Orkester, da albummet ’Kaos’ udkom i 2001. I aften spiller Bo Kaspers i Musikhuset, og vi har gode pladser på 4. række midtfor.

78. Sollentuna i januar. Januar. Vi har passet vores tre børnebørn i Sollentuna i weekenden, mens deres forældre var ude af byen sammen et par dage.

77. Niels Møller Jensen. Januar. Min morfar var murer i Fredericia. Hans navn var Niels Møller Jensen. Niels var den første i sin slægt, som ikke levede af noget i tilknytning til landbruget. Før ham var alle bønder.

 

2019

76. Rubjerg Knude fyr. December. Vandreturen fra parkeringspladsen ved Lønstrup til Rubjerg Knude Fyr går gennem et smukt og vildt landskab med vidtstrakt lyng- og kratbevoksning og det sidste stykke mod havet høje nøgne klitter.

75. Julen står for døren. December. Vi får unge mennesker og børnebørn i huset juleaften, og juletræet er købt. Det kan være besværligt at transportere træet hjem, når man ikke har en bil. 

74. Kajsa Valas vanddråbe. December. Kajsa Vala er en aarhusiansk sanger, sangskriver og guitarist, som i efteråret har været på tourné med sin akustiske kvartet, der tilføjer guitar/ bas, trommer og sprøde tangenter.

73. Liv efter bacon. En af de daglige udfordringer er at beslutte, hvad vi skal have at spise. Vi bruger aldrig færdigretter. Aftensmåltidet laves fra grunden af ægte råvarer.

72. Film i november. November. Jeg er vild med at se film i biografen, og efter en – i forhold til min smag – længere pause, går der her i november mange film, som det er værd at se, herunder 'Onkel' og norske 'Mandskoret'.

71. Letbanen kører ikke. November. Onsdag ville vi sammen med vores barnebarn besøge Kattegatcentret i Grenå. Jeg overvejede at leje en bil, men tænkte, det kunne være sjovere at køre ud på Djursland med Letbanen.

70. Jeremias Michelsen af Samsø. Oktober. En af de største fornøjelser ved slægtsforskning er, når det lykkes at løse en af de store gåder. Somme tider er der ingen spor efter en persons baggrund. Hvor er vedkommende født, hvem er forældrene?

69. Dengang vi var bønder. Oktober. Med gården Lundgaard ved Vejen starter Niels Lauridsen og familie bogstaveligt talt helt fra grunden. De står i 1785 over for med håndkraft og simple redskaber at skulle optage udyrket jord og hede. 

68. Mads P er verdensmester. September. I herrernes linjeløb ved cykel-VM søndag er det danske hold, som fra starten består af 8 ryttere, hele vejen blandt de dominerende.

67. Svampekursus ved Ørnereden. September-oktober. Jeg deltager i et svampekursus, som strækker sig over seks torsdage fra kl. 16 til 18:30. Kurset foregår et sted i Moesgaard-skoven, som kaldes Ørnereden.

66. 'Chernobyl' på HBO. September. HBO-serien består af 5 afsnit og er en mesterlig, intens og rystende realistisk skildring af hændelsesforløbet ved Tjernobyl-katastrofen i 1986. Det umulige er sket. Reaktoren er eksploderet, og kernen er blottet.

65. Tysk road movie. September. Film om to unge mennesker, der begiver sig afsted på landevejen sammen ned gennem Europa. Inden længe kører snakken om alt mellem himmel og jord, ikke mindst kærligheden og den slags.

64. Bildør i synet. August. Dagen efter, jeg lavede et opslag her på siden om med nød og næppe at undgå et styrt på min racercykel, ryger jeg over styret på min mountainbike.

63. Lige ved og næsten. August 2019. Som motionscyklist skal man have et øje på hver finger, og jeg kører altid med begge hænder på bremsegrebene, når der er biler i farvandet.

62. Picasso og Miro i Sóller. Juli 2019. Sommerferierejsen går i år til Mallorca, hvor vi ikke har været før. Vi starter med to dage i Palma og har derefter lejet en bil i syv dage. Vi skal bo tre dage i Cala Sant Vicenc i nord og fire dage i Puerto de Sóller ved vestkysten, begge steder på hotel ved stranden. Til slut har vi endnu en overnatning i Palma.

61. Dylan i Globen. Juni 2019. ‘Can’t Wait’ er en af mine favoritsange fra det mesterlige album ‘Time Out of Mind’ fra 1997, og onsdag aften i Globen spillede Dylan dette nummer - som ikke har været med i setlisten i lang tid - i en forrygende udgave.

60. 50 år senere. Juni 2019. Da jeg fra 1966 til 1969 gik i gymnasiet, konkurrerede vi kun lidt om at få de bedste karakterer. Konkurrencen var hårdere, når det gjaldt mælkehentning på tid.

59. Rolling Thunder Revue. Juni 2019. Det er i dag den 12. juni, at Martin Scorseses film om Bob Dylans Rolling Thunder tourné i efteråret 1975 har premiere på Netflix.

58. Klage over SAS. Juni, oktober og november 2019. Jeg har en klagesag kørende i forhold til flyselskabet SAS. Sagen har kørt i 12 måneder.

57. London i kørestol. Maj 2019. Nu har jeg oplevet det med. Jeg har været i London som passager i en kørestol.

56. Clapton i Royal Albert Hall. Maj 2019. Koncerten onsdag aften var en fantastisk oplevelse. Royal Albert Hall er et fornemt spillested med fremragende akustik og et cirkelformet, højloftet rum, hvor alle har god udsigt til scenen.

55. Bob Dylan i Globen. Skrevet i maj 2019. Jeg har for nylig i 70 års fødselsdagsgave af min søn fået billetter til Globen i Stockholm den 26. juni 2019. Min søn, som er 40, og jeg skal se koncerten sammen.

54. Fuglsang og Liège-Bastogne-Liège. Skrevet i april 2019. Det klassiske cykelløb Liège-Bastogne-Liège, som blev kørt i går søndag den 28. april, var et af de mest hårrejsende løb, jeg længe har set. Danske Jakob Fuglsang er på forhånd en af de helt store favoritter til løbet. Forventningen er en ny duel om sejren med belgiske Julian Alaphilippe, der også har haft en fantastisk forårssæson.

53. Fra Marselisborg Skov. Skrevet i april 2019. Forleden fik jeg tilsendt foto af et maleri. Billedet er signeret J. Dinnesen 1930, og der er ingen tvivl om, at maleren er min oldefar. Bag på billedet er der med blyant skrevet ’fra Marselisborg Skov’. Det er interessant, synes jeg, fordi jeg selv bor i Højbjerg tæt ved Marselisborg Skov.

52. Malta i april. Skrevet i april 2019. Jeg har fået en sviptur til Malta i fødselsdagsgave, og nu er vi på vej. Turen er fra mandag til fredag, og vi har fire overnatninger og tre fulde dage på Malta.

51. When in doubt, leave it out. Skrevet i marts 2019. Jeg gik i gymnasiet i Vejle fra 1966 til 1969. Blandt vores lærere af meget forskellig pædagogisk observans havde vi en fremragende amerikansk engelsklærer, Barry Blake. Jeg har ofte ledt efter ham på nettet – og nu har jeg fået kontakt.

50. Nyt kørekort. Skrevet i marts 2019. Ups, slog det mig forleden. Der er noget med kørekortet, når man fylder 70. Det udløber simpelthen og skal fornys. Fornyelsen koster 130 kroner, og man skal møde op på Borgerservice medbringende et vellignende foto, det gamle kørekort og passende identifikation.

49. Stilhed er det virkeliges sprog. Skrevet i februar 2019. I Forstbotanisk Have står en markant sten med en lidt uudgrundelig inskription. ’Stilhed er det virkeliges sprog’, underskrevet ’SUNYATA’. Det er alt. Der er ingen årstal eller andre henvisninger. Sunyata var en indisk mystiker, der oprindelig hed Alfred Julius Emanuel Sørensen, og som var født i Aarhus i 1890.

48. Måne Hav Sten. Skrevet i januar 2019. For en aarhusianer er Fiskerhuset på Moesgaard Strand ved udmundingen af Giber Å et kendt landmærke. Går man langs stranden fra dette sted sydpå mod Fiskerhage, ser man på stranden og i vandkanten nogle sten med overraskende og markante inskriptioner. ØERNES HAV står der med store bogstaver på en, STORMENES OCEAN på en anden.

47. Dynnes Larsen af Nørre Vejrup. Skrevet i januar 2019. Jeg er ikke i familie med Dyne-Larsen, men en af mine forfædre i lige fædrene linje har navnet Dynnes Larsen. Dynnes er født i 1798 som søn af Lars Dynesen og Mette Nielsdatter. Han bliver som 21-årig i 1819 gift med Johanne Mogensdatter f. 1794, og sammen får parret året efter sønnen Lars Dynnesen.

 

2018

46. A Star is Born. Skrevet i december 2018. Jeg havde helt ærligt aldrig troet, jeg nogensinde ville kunne tage musik lavet af en kvinde, som kalder sig Lady Gaga, alvorligt. Men hun er fremragende i filmen 'A Star is Born'.

45. Peder Wedsted Degn. Skrevet i november 2018. I forbindelse med noget slægtsforskning besøgte jeg forleden Vester Nykirke ved landsbyen Endrup i Vestjylland. Det var graveren, der låste døren til kirken op for mig. Jeg havde før mit besøg kontaktet menighedsråds-formanden, som gav mig graverens telefonnummer.

44. More Blood, More Tracks. Skrevet i november 2018. ”Blood on the Tracks” er uden sammenligning den plade i mit liv, som jeg har hørt flest gange og kender allerbedst. Siden den udkom i 1975, er jeg ofte vendt tilbage til pladen, og jeg synes selv, jeg kender den både forfra og bagfra. Alligevel er det overraskende – på en berigende måde – at høre det nye bokssæt ”More Blood, More Tracks”.

43. Løvfaldsture og decembervandringer. Skrevet i oktober og december 2018. Jeg er i gang med en ny serie naturvandringer, Løvfaldsture 2018. Turene forgår 5 onsdage fra klokken 13 til 15 forskellige steder i Marselisborg- og Moesgaard-skovene syd for Aarhus. Ruterne er hver gang cirka 5 kilometer.

42. New York City i oktober. Skrevet i oktober 2018. Lørdag den 6. oktober flyver vi med SAS til en uge i New York City. Vi skal bo på hotellet Pod 51 i East 51st Street og skal blandt andet mødes med nogle venner fra New Hampshire mandag og tirsdag.

41. Weekend ved Vestkysten. Skrevet i oktober 2018. I weekenden fra fredag til mandag er vi på udflugt i Vestjylland. Vi skal blandt andet se tre nye attraktioner på den jyske vestkyst, Strandingsmuseet St. George i Thorsminde, Vadehavscentret I Vester Vedsted, Tirpitz ved Blåvand.

40. Svampejagt i Moesgaard-skoven. Skrevet i september 2018. Jeg har altid drømt om at finde vilde spisesvampe, og i år gør jeg alvor af at forsøge og er i færd med at gå nogle runder i Moesgaard-skovene. Overordnet findes der to hovedtyper af svampe – dem med lameller under hatten og dem, der har rør.

39. Hammershøi i Randers. Skrevet i september 2018. Kunstmuseet Ordrupgaard er lukket i en længere periode på grund af ombygning, og dele af museets samling er derfor i form af forskellige udstillinger på rejse i både Danmark og udlandet. Udstillingen ’Hammershøi og dansk kunst’ er i Randers indtil den 9. september og vises derefter i Hamburg.

38. Gotland, Fårö og Bergman. Skrevet i august 2018. Linn Ullmanns roman "De urolige" har for mig genoplivet en gammel drøm om at besøge og se og mærke disse steder, både magiske Fårö og den store ø Gotland med den fænomenale middelalderborg i Visby. Og nu bliver det snart virkelighed.

37. Konoba Skoblar i Zadar. Skrevet i august 2018. I den charmerende by Zadar er der to konobaer i samme kvarter nær en høj romersk søjle på Petra Zoranica pladsen, og da vi gik forbi om eftermiddagen, var det Konoba Skoblar, der så mest indbydende ud.

36. Kroatien eller ej. Skrevet i juli 2018. Kroatien. Jeg har været her en gang før, da jeg var ung, sammen med nogle venner. Dengang vidste jeg ikke, hvor jeg var. Eller rettere: Selvfølgelig vidste jeg, hvor jeg var. Men jeg tog fejl. Eller jeg vidste blot ikke bedre.

35. VM i fodbold 2018. Skrevet i juni-juli 2018. Oplægget til kampen i morgen torsdag mod Australien er ganske klart. Den kamp skal vindes, og derefter er det danske hold efter al sandsynlighed videre til ottendedelsfinalen.

34. Græske margueritter. Skrevet i juni 2018. Jeg tog for sjovs skyld nogle frø af vilde blomster med hjem fra Grækenland sidste forår, og nu er det lykkedes at få dem til at spire i haven.

33. Hærvejen på cykel. Skrevet i juni 2018. Hærvejen fra Padborg til Viborg og videre op gennem Nordjylland til Frederikshavn er en del af pilgrimsruten, der forbinder Trondheim i nord med Santiago og Rom i syd. Her er min beretning fra cykelturen fra Padborg til Viborg.

32. Maglia Nera. Skrevet i juni 2018. Førertrøjen i Giro d’Italia er som bekendt lyserød, bjergtrøjen grøn og pointtrøjen lilla. Min bluse fra giroen er sort. Det er den såkaldte Maglia Nera. 

31. Torvedag. Skrevet i maj 2018. I Aarhus er der efter gammel tradition torvedag hver onsdag og lørdag. I dag er det tredje gang i dette forår, jeg køber nye danske kartofler.

30. Anders Mortensen Pallesen af Skørring. Skrevet i maj 2018. Om cykeltur i forårssol til egnen omkring Skørring og Søby på Djursland. Morfar Niels Møllers oldefar Anders Mortensen Pallesen var fæster af Skørring Vandmølle fra 1785 til 1797.

29. Hack Kampmann og Aarhus. Skrevet i april 2018. Arkitekten Hack Kampmann har tegnet overraskende mange af de mest markante bygninger i Aarhus.

28. Sanketure og vild mad. Skrevet i april 2018. VILD MAD er et aktuelt landsdækkende initiativ, som handler om den vilde, spiselige natur, og hvordan vi kan tage den med i køkkenet.

27. DNA detektiven Eske Willerslev. Skrevet i april 2018. Om Anzick-barnets arv og jagten på viden om de første mennesker i Amerika.

26. Darwin i skoven 2. Skrevet i april 2018. Jeg har sluttet serien af vandreture i Moesgaard-skoven kombineret med små historier om Charles Darwin.

25. Flandern Rundt. Skrevet i april 2018. Om en fantastisk dansk indsats i årets Flandern Rundt. Mads Pedersen bliver nummer 2, Michael Valgren nummer 4.

24. Hærvejen til sommer. Skrevet i marts 2018. Til sommer har jeg tænkt mig at gøre Hærvejen på cykel. Cykelruten er cirka 450 km, og jeg regner med at bruge fem dage på turen.

23. Darwin i skoven. Skrevet i marts 2018. Om vandringer i skovene ved Aarhus med fortællinger om Charles Darwins liv og tanker.

22. London i februar. Skrevet i februar 2018. Om weekendtur til London med musical, museumsbesøg og gode restauranter. Tate Modern, British Museum, National Gallery.

21. Has Anybody Seen My Love? Skrevet i februar 2018. Den sidste weekend i februar måned er vi i London med det hovedmål at se musikstykket ‘Girl From The North Country’ på Noël Coward teatret tæt ved Leicester Square i Soho.

20. Vild med vinter OL. Skrevet i februar 2018. Jeg har altid været glad for at se vinter OL - især de klassiske discipliner langrend, alpint skiløb, skiskydning og ishockey.

19. Michael Petri Vedsted alias Stolt. Skrevet i februar 2018. En af min farmors otte tipoldefædre – en mand ved navn Peder Vedsted f. 1744 – var degn og kirkesanger et sted, der hedder Vester Nykirke cirka 25 km nord for Ribe. Peders far Michael Vedsted f. 1715 var også degn, endda i samme sogn, Vester Nykirke.

18. Fra balkonen. Skrevet i januar 2018. Jeg har for første gang været i seniorbio i Øst for Paradis. Det foregår på onsdage, og filmen starter kl. 10:15. Dagens film er norske Ole Giævers charmerende ”Fra balkonen”.

17. Gotta Get Through January. Skrevet i januar 2018. Om Van Morrisons sang "Fire In The Belly" og om spinning i fitness-centeret i januar måned.

16. Forstbotanisk Have i bedring. Skrevet januar 2018. Om en kritisk henvendelse til kommunen, som bliver godt modtaget og er med til at skabe en positiv forandring.

15. Trump kan knap læse. Skrevet januar 2018. Hvis bare halvdelen af det, der er citeret fra bogen 'Fire and Fury', er i nærheden af sandheden, så ser det problematisk ud for USA og Verden med Trump i præsidentembedet.

14.Tottenham på toppen. Skrevet januar 2018. Jeg har haft et godt øje til Tottenham Hotspurs, siden de vandt europacuppen for pokalvindere i 1963.

 

2017

13. Julen står for døren. Skrevet december 2017. Hvert år køber jeg en skrabe-julekalender af Danske Spil for 50 kroner. Jeg har fået gevinst cirka hvert andet år, men aldrig mere end en halvtredser.

12. Filmen i Danmark. Skrevet december 2017. Det er 34 år siden, min og Edvin Kaus bog 'Filmen i Danmark' udkom, men den bliver stadig nævnt i litteraturlisterne, når der kommer nye bøger om dansk filmhistorie.

11. Has Anybody Seen My Love. Skrevet december 2017. Om musicalen 'Girl From The North Country' baseret på sange af Bob Dylan - som nu holder flyttedag fra Old Vic til Noël Coward teatret i London.

10. Godless. Skrevet november 2017. Om en ny og fremragende western-serie på Netflix med titlen 'Godless'.

9. Bertelsen og Keaton. Skrevet november 2017. Mikael Bertelsen afslører, at hans idol er stumfilmstjernen Buster Keaton.

8. Optisk bedrag. Skrevet november 2017. Om optisk bedrag, når foto af stenrelieffer roteres 180 grader.

7. Korporal Peter Westerberg af Fredericia. Skrevet november 2017. Om et besøg på Rigsarkivet i København for at finde oplysninger om mormor Dortheas tipoldefar Peter Westerbergs herkomst.

6. Landskamp i København. Skrevet oktober 2017. Jeg skal til landskamp i Parken den 11. november. Min søn, som bor i København i nærheden af Parken, har købt billetter til sig selv, sin storebror og til mig.

5. Learning To Fly. Skrevet oktober 2017. Om Bob Dylan & Band anno 2017 og om bandets udgave den 21. oktober af Tom Pettys fængende glansnummer 'Learning To Fly'.

4. Kragelund, Klode mølle og Højris. Skrevet oktober 2017. Om en slægtsekskursion til egnen omkring Engesvang og Ikast og lokaliteterne Kragelund, Klode mølle og Højris, hvor 6xtip oldefar Niels Jespersen var møller og herremand omkring år 1700.

3. Bertelsen på Shikoku 88. Skrevet oktober 2017. Om tv-føljetonen Bertelsen på Shikoku 88, der sendes i 10 afsnit på DR2. Hovedpersonen er tv- og radioværten Mikael Bertelsen.

2. Her regerer Puskas. Skrevet oktober 2017. Om et besøg i Budapest og mødet med Sankt Stefans hellige højre hånd og Ferenc Puskas' berømte venstre ben.

1. Byvandringer i Aarhus. Skrevet oktober 2017. Om deltagelse i byvandringer arrangeret af Folkeuniversitetet.

 

Alle tekster på dinnesen.com er © Niels Jørgen Dinnesen 2004-2019

 

Flag Counter