Pladesamling til salg 

Jeg har solgt min pladesamling, i alt 1062 titler, heraf 910 cd’er og 152 lp’er.

  

Årsagen er, at jeg for cirka 3 år siden er gået over til kun at bruge streaming. Jeg abonnerer på Tidal, som leverer musikken i højere opløsning end cd, op til 24-bit, 192 kHz. Lyden er fremragende.

  

Jeg streamer gennem et standard USB-C kabel fra min iPhone til Dynaudio Connect, som sender trådløst til to Dynaudio dynamiske højttalere, Focus 400 XD. Det er digitalt i højeste opløsning hele vejen.

  

Tidal er lidt dyrere end de gængse streamingtjenester Spotify og Apple, men lyden er bedre, og i år har Tidal sat prisen pr. måned ned fra 200 til 109 kr.

  

 
Jeg skiftede fra lp til cd i 1990, og det var måske dumt. Lyden blev ikke bedre, men der var mange praktiske fordele ved cd-formatet, og i mange år udkom den nye musik kun på cd. Lp’en var død. Sådan er det ikke længere. Vinyl har fået en renæssance, og salget af cd’er er stort set ophørt.

 
Brugte cd’er har i dag næsten ingen værdi. Da jeg sidste år henvendte mig til et brugtplade-foretagende i Aarhus for at sælge min samling, fik jeg det svar, at de ikke var interesseret i at købe, men gerne tog imod en donation.

  

Nu har jeg solgt det hele til Accord i København. Cd’erne har stadig ikke stor værdi, men 92 jazz lp’er fra 1970’erne og 1980’erne og omkring 90 rock lp'er var i ret høj kurs. Hele samlingen fyldte 6 flyttekasser og vejede omkring 160 kg.

 
En af fordelene ved streaming er, at det kun koster prisen for et abonnement. Alle nye udgivelser, som jeg gerne vil høre, er automatisk til rådighed, så snart de udkommer. Det gælder også remaster-udgaver af klassiske albums. Tidligere købte jeg, nogle gange i dyre domme, disse forbedrede udgaver. Det er ikke længere nødvendigt.

 
De seneste år er der kommet nye udgaver af klassiske Beatles-albums fra Revolver (1966) og frem til Let It Be (1970). Produceren er Giles Martin, der er søn af Beatles’ oprindelige producer George Martin, og resultaterne er fremragende. Lyden er formidabel.

 
Siden er Giles Martin gået i gang med de 6 ældste albums fra Please Please Me (1963) til Rubber Soul (1965). Det er lykkedes med en ny remixing teknik og i et fremragende naturligt klangbillede at separere instrumenter og sangstemmer, så man hører lyden, som da Beatles stod i studiet og indspillede sangene.

  

 Det er fantastisk. Foreløbig er udkommet de to Greatest Hits samlinger, Det Røde Album og Det Blå Album, og de 6 ældste originale albums er på vej.

 
I mange år troede jeg, at en pladesamling var den nødvendige adgang til min favoritmusik. Sådan er det ikke længere, og nu er det hele solgt. I første omgang dog med en enkelt undtagelse.

 
Jeg har beholdt min Bob Dylan samling, fordi den har større værdi for mig, end hvad jeg kan få for den i kroner og ører. Samlingen var tidligere næsten komplet, men jeg har ikke købt de seneste 4-5 udgivelser.

 

14.2.2024