dinnesen galleriet

Seneste ændring: 18. januar 2019

 
Udsigt fra vores forhave ved tjenesteboligen i Taulov cirka 1957.

dinnesen galleriet

Med opslag i kirkebøger og folketællinger har jeg sporet Dinnesen-slægten ni generationer tilbage i tiden til 1650'erne. En samlet beskrivelse af slægtshistorien kan læses her: Dinnesens krønike.

Et detaljeret efterskrift til Dinnesens krønike kortlægger farmor Matheas og farfar Johannes' slægter i Ribe amt: Tilfældets mystik.

Et bilag til krøniken, som beskriver de ældste forfædres liv og levned i Nørre Vejrup fra sidst i 1600-tallet til cirka 1820 kan findes her: Dynesen af Nørre Vejrup

 

Her ses slægtsnavnet Dÿnnesön - skrevet med pen og blæk af tipoldefar Lars Dynnesen i 1852.

Oldefar Jørgen Jensen Dinnesen f. 1861 ændrede familienavnet fra Dynnesen til Dinnesen efter at være blevet gift med Laura Marie Jensen f. 1862 i 1883. Et kombineret og righoldigt galleri, bibliotek og arkiv indeholdende eksempler på Jørgen Dinnesen malerier og andre værker kan findes her: Jørgen Dinnesen arkivet.

Tipoldeforældrene boede i Ørsted i Oksenvad Sogn i Sønderjylland. Deres navne var Lars Dynnesen og Dorthea Jørgensdatter. Lars var født i Nørre Vejrup i 1820, Dorthea i Tjæreborg i 1816. Lars Dynnesen deltog som landsoldat i Treårskrigen fra 1848 til 1851 og hans dagbog fra 791 dages krigstjeneste kan læses her: En landsoldats dagbog.

 

Meget overraskende dukkede i starten af året 2008 gravstenen fra Lars Dinnesen og Dorthea Jørgensdatters grav i Oksenvad i Sønderjylland op på Nordre Kirkegård i Aarhus.

Farfar Johannes Marinus Dinnesen f. 1891 blev gift med Mathea Kristine Jensen i 1914. Johannes og Mathea Dinnesen bosatte sig i Andst i samme område som forældrene. Johannes M. Dinnesen var håndværksmaler ligesom sin far Jørgen. Begge havde også en passion for at tegne og male og har i årenes løb fremstillet snesevis af malerier, alle malet i en dekorativ og naturalistisk stil.

Som nævnt ovenfor fortæller et nyt efterskrift til Dinnesens krønike detaljeret om farmor Matheas og farfar Johannes' liv og levned. Teksten kortlægger ned til midt i 1700-tallet begge de to bedsteforældres slægter i Ribe amt. Johannes og Matheas historie har titlen Tilfældets mystik.

Et galleri af Johannes M. Dinnesens malerier er under udarbejdelse og kan ses her: Johannes M. Dinnesen galleriet. (16. august 2017: 67 malerier og tegninger).

Maleri af Johannes M. Dinnsen, 1939.

Tekster af Anna Dinnesen

'Mit liv' - erindringer indtalt på kassettebånd

Stjernen over Ottawa - beretning om julerejse til Canada i 2001