Skyhavet dukker op 

Jeg opdagede Astrid Gjesings værk Måne Hav Sten ved Moesgaard Strand i januar 2019. En række store sten, som ligger i tidevandslinjen langs stranden mod Fiskerhage, har sandblæst navnene på 23 månehave fra TÅGERNES HAV efter Fiskerhuset og udmundingen af Giber Å til KLARHEDENS HAV ved Fiskerhage.
 
Værket er skabt i 1998 og havde 25-års jubilæum i 2023.

 


 
Projektet er fascinerende, og for mig gik der gik sport i at finde alle 23 sten, og det er faktisk ikke så let. Havet og tidevandet flytter rundt på sand og småsten på stranden, og det er aldrig til at forudse hvilke af månestenene, der kan ses hvornår. Der er altid nogle af dem, som er skjult under sandet. SLANGEHAVET ovenfor er normalt dækket af vand og kan være svær at få øje på.
 
Efter ihærdig søgen og mange besøg ved stranden havde jeg i slutningen af året 2019 fundet og fotograferet 22 af de 23 sten. Jeg manglede kun SKYHAVET, som ifølge kunstneren skulle ligge lige efter STILHEDENS HAV lidt væk fra vandkanten. Siden har jeg søgt efter den mange gange, men uden resultet. Stenen var begravet under sandet og aldrig i syne.

 

Beskrivelsen af stenens placering var for upræcis til, at det gav mening at grave efter den, og jeg begyndte efterhånden at tænke, jeg nok aldrig ville få den at se.
 
Efter den voldsomme storm Pia i december 2023, cyklede jeg igen ned til stranden for at se efter SKYHAVET. Vandstanden i Aarhusbugten havde været næsten 2 meter over normalen, og jeg tænkte, der nok var flyttet grundigt rundt på elementerne på stranden ved Fiskerhage. Det var der også, men SKYHAVET var stadig ikke at se.

 

Men i dag den 15. marts 2024 fandt jeg den. Den seneste storm med vinden i øst og ekstrem højvande i bugten har med voldsom kraft omarrangeret strandfladen og fået gemte sten frem i lyset, herunder SKYHAVET. Det er jo fantastisk.

 


  
Kræfterne har været voldsomme. HUMBOLDTS HAV er halvt begravet af skrænten, der er skredet ned, og flere af de mellemstore månesten er ligefrem væltet om på hovedet, blandt andet SMYTHS HAV.

 


 
Det var skaberen af værket, Astrid Gjesing, der i et opslag på Facebook fortalte, at SKYHAVET var dukket op. Hun vedlagde et foto, og ved hjælp af dette billede har jeg nu lokaliseret stenen på stranden. Selve stenen var synlig, men teksten skjult af sand. Jeg havde medbragt en skovl og en lille vandkande og fik på den måde nemt fritlagt teksten.
 

 

Nu ved jeg præcis, hvor SKYHAVET og alle de andre sten befinder sig. Ringen er sluttet.

 

Jeg har tidligere skrevet en længere ting om Astrid Gjesings værk, og artiklen er nu opdateret med det seneste fund. Her er et link til historien.
 
https://dinnesen.com/.../facebook_48_m%C3%A5ne-hav-sten.html

 


 

På ovenstående foto ses SKYHAVET i forgrunden. 

 

15.3.2024