Her regerer Puskas

  

Om lidt på denne søndag er der landskamp. Her kommer en historie, der har lidt med fodbold at gøre.

 
For en måned siden var jeg en tur i Budapest fra lørdag til tirsdag. En af byens store kirker er viet til Ungarns berømteste helgen Sankt Stefan, og i kirken opbevares i et skrin i ’kapellet for den hellige højre hånd’ Stefans (efter sigende naturligt) mumificerede højre hånd. Hvis man putter en mønt i en boks, oplyses skrinet, så man kan se hånden. (Det er ikke løgn).

 
I samme Sankt Stefans katedral blev en af Ungarns største helte, fodboldspilleren Ferenc Puskas begravet, da han døde i 2006. (Det er heller ikke løgn). Puskas var venstrefodet og en af verdens bedste fodboldspillere i min barndom og ungdom. Han spillede fra 1958 til 1966 for Real Madrid, der var Europas bedste klubhold. Puskas vendte siden hjem til Ungarn og er som nævnt begravet i Sankt Stefans katedral.

 
Da vi den første dag i Budapest på free walking tour med guide stod foran kirken og fik oplysninger om stedet, sluttede guiden med at sige, at kirken på den måde rummer både Sankt Stefans hellige højre hånd og Ferenc Puskas’ berømte venstre ben.

 
Det synes jeg er en god historie. Og det er ikke løgn.
 

Jeg har selv – i en lille erindringsartikel om dengang i 1958-59, hvor jeg var fynbo, og min far var stationsmester i Hjulby ved Nyborg – skrevet følgende:
 

'Jeg lægger min bog fra mig og går ud på pladsen foran stationen, hvor vinden rasler i kastanjerne. Jeg ser mig omkring og piller fodbolden frem fra brændenælderne under det røde stakit ved hyldebærtræet. Dér piler et lille sort egern over pladsen og forsvinder blandt buskene ned mod skoven. Egern er normalt røde, véd jeg, men her på Fyn er de af en eller anden grund sorte. Midt på fodboldbanen slipper jeg bolden, lader den ramme jorden én gang og halvflugter den med venstre fod op i den modsatte trekant. Her regerer Puskas'.

  

8.10.2017