Måne Hav Sten

  

For en aarhusianer er Fiskerhuset på Moesgaard Strand ved udmundingen af Giber Å et kendt landmærke. Går man langs stranden fra dette sted sydpå mod Fiskerhage, ser man på stranden og i vandkanten nogle sten med overraskende og markante inskriptioner. ØERNES HAV står der med store bogstaver på en, STORMENES OCEAN på en anden. Stenene er store og mellemstore ægte strandsten, som er vandslebne af havet og har ligget her siden tidernes morgen, men de indgraverede bogstaver er forholdsvis nye.

 


Inskriptionerne er en del af værket ’Måne·Hav·Sten’ skabt af kunstneren Astrid Gjesing i 1998. Værket består af 23 sten, som har fået indgraveret navnene på de såkaldte månehave, der jo netop er uden vand.  ’De sten, jeg har valgt at bruge, ligger på stranden i tidevandslinjen’, fortæller kunstneren på sin hjemmeside. ’Således bliver månehavene, der aldrig har indeholdt vand, ved månens egen kraft - tidevandet - fyldt med vand, og gennem sproget forbinder jeg derved månen og vandet’.

 


Det er en smuk tanke, og jeg synes i høj grad, at værket er lykkedes. Nogle af navnene har en poetisk klang, andre giver måske anledning til forundring og eftertanke – NEKTARHAVET, STILHEDENS HAV, KULDENS HAV. Jeg ved ikke, om alle 23 sten stadig er på plads, og det afhænger jo under alle omstændigheder af tidevandet og vinden, hvor mange man kan få øje på.

 


Inskriptionerne er skabt på stedet, og der var ifølge flere beskrivelser et vældigt besvær med at få bugseret stenhuggerens maskiner og værktøj ud på stranden, hvor stenene ligger på en cirka 300 meter lang strækning. Men kunstneren fik stor hjælp af både Aarhus Kommune og alle øvrige involverede instanser. KLARHEDENS HAV står der på den sidste af de sten, jeg fik øje på under vandreturen i tirsdags den 29. januar. Det var en herlig frisk dag næsten uden vind, hvor havet var blikstille og himlen blå.

 

 

Efter jeg opdagede værket med månestenene i januar måned, har jeg i februar og marts opsøgt stedet nogle gange for at se, hvor mange af stenene der stadig er synlige. Jeg har den 6. marts indtil videre fundet 17 af de 23 sten. De resterende 6 er dækket af sand. Måske dukker nogle af dem op efter en storm med høje bølger. Det holder jeg øje med.

 

 

Jeg opsøgte stranden forleden den 5. marts, efter det havde blæst kraftigt om natten, men det fik jeg ikke noget ud af. Vandet i Aarhusbugten stod så meget højere end normalt, at samtlige sten var under vand, og det ikke var muligt at vandre tørskoet ud til Fiskerhage. To dage senere den 7. marts var vandstanden lavere, og nu var Opfindelsernes Hav blevet synlig.

 

 

Efter flere dage med hård blæst opsøgte jeg igen stranden den 17. marts, og nu var der næsten fuldt hus, da 21 af de 23 sten var synlige. Nye for mig var Tågernes Hav, Det Østlige Hav og Skumhavet. Nu mangler jeg kun Frugtbarhedens Hav og Skyhavet.

 

Jeg opdaterer min billedserie om værket Måne Hav Sten, når jeg finder flere af de 23 sten. Den 17.3.2019 indeholder serien 21 sten.

Link til billedserie: Måne Hav Sten


 

Stenene ligger på stranden i denne rækkefølge:

 

1. Tågernes Hav (Mare Vaporum) Sea of Vapours.
2. Fugtighedernes Hav (Mare Humorum) Sea of Moisture.
3. Frugtbarhedens Hav (Mare Fecunditatis) Sea of Fertility.
4. Øernes Hav (Mare Insularum) Sea of Isles.
5. Humboldts Hav (Mare Humboldtianum) Humboldt´s Sea.
6. Det Østlige Hav (Mare Orientale) Eastern Sea.
7. Dommenes Hav (Mare Crisium)  Sea of Crises.
8. Bølgernes Hav (Mare Undarum) Sea of Waves.
9. Nektarhavet (Mare Nectaris) Sea of Nectar.
10. Slangehavet (Mare Anguis) Serpent Sea.
11. Stormenes Ocean (Oceanus Procellarum) Ocean of Storms.
12. Fortrolighedens Hav (Mare Cognitum) Known Sea.
13. Smyths Hav (Mare Smythii) Smyth´s Sea.
14. Grænsehavet (Mare Marginis) Border Sea.
15. Moskvahavet (Mare Moscoviense) Moscow Sea.
16. Stilhedens Hav (Mare Tranquillitatis) Sea of Tranquillity.
17. Skyhavet (Mare Nubium) Sea of Clouds.
18. Kuldens Hav (Mare Frigoris) Sea of Cold.
19. Opfindelsernes Hav (Mare Ingenii) Sea of Longing.
20. Skumhavet (Mare Spumans) Foaming Sea.
21. Regnskyllenes Hav (Mare Imbrium) Sea of Rains.
22. Det Sydlige Hav (Mare Australe) Southern Sea.
23. Klarhedens Hav (Mare Serenitatis) Sea of Serenity.

 


31.1.2019 / 7.3.2019 / 17.3.2019

 

Link til kuntneren Astrid Gjesings hjemmeside