Chapeau til Søren Kragh

 

Når cykelrytterne i Tour de France lykønsker hinanden siger de ’chapeau’. Ordet betyder jo ’hat’ på fransk, så ’hatten af for en flot præstation’.
 
Alle i og omkring løbet, uanset nationalitet, bruger det franske udtryk. Chapeau.
 
Den danske rytter Søren Kragh Andersen har fået mange chapeau’er i dette års Tour de France. Han vandt 14. etape til Lyon sidste lørdag, og i går fredag vandt han også 19. etape. Det er helt utroligt flot.
 
Begge gange stak han af fra en udbrydergruppe og kom alene til mål. Taktikken var den samme. Han valgte et optimalt øjeblik, hvor alle i gruppen var ’på limit’ lige efter at have ydet deres yderste og derfor ikke var i stand til at sætte efter ham.
 
Søren Kragh var også selv på grænsen, men formåede alligevel at skrue farten op, så han kom fri af gruppen og fik et lille forspring. Så var det bare om at køre maksimalt hele vejen til mål.
 
I Lyon sidste lørdag skulle han køre som en sindssyg de resterende 3 km til mål, og det lykkedes suverænt. I går skulle han holde 15 km - altså fem gange så langt – og samtidig på en strækning, der gik lidt op og ned og havde et par trælse bakker. Så gør det virkelig ondt.
 
Afslutningen var sindssygt spændende, og jeg holdt næsten vejret, mens jeg sad naglet foran skærmen og fulgte Søren Kragh køre sig helt ud i yderste topfart fremad mod målet.
 
’Kom så, Søren’, råbte Rolf Sørensen i kommentatorboksen. ’Jeg tør næsten ikke sige det’, tilføjede han, nærmest for sig selv. ’Nu når de ham ikke’.
 
Flere gange var Søren Kragh over 60 km/t på en lige vej, og han øgede faktisk hele tiden afstanden til forfølgerne. Det var han ikke selv sikker på, så da han kørte under 1 km mærket, råbte han til motorcyklisten med kameraet: ’Time? Time?’ ’Hvor meget tid har jeg?’
 
’Bare tag det roligt’, sagde motorcyklen. ’Du har et minut’.
 
Så kom smilet frem i Sørens forpinte ansigt. ’Kraftedme. Jeg vinder en mere’.
 
Det er fantastisk. To etapesejre i samme Tour de France. Stor chapeau til Søren Kragh.

 

 

19.9.2020