Bo Kaspars Orkester i Musikhuset  

 

Jeg blev første gang opmærksom på svenske Bo Kaspers Orkester, da albummet ’Kaos’ udkom i 2001. Jeg læste en anmeldelse og tænkte, at her var måske noget nyt og spændende. Musikken blev karakteriseret som en slags funky halvakustisk blues-reggae med soul- og jazznoter og gode tekster, og det lød jo forjættende.


Jeg købte albummet og hører det stadig ind imellem. Orkestret har aldrig overgået ’Kaos’, men niveauet er altid fremragende. Senest udkom i 2019 albummet ’23:55’, og jeg har seks-syv titler stående på CD-hylden. Dog ikke de seneste, for ligesom resten af verden køber jeg ikke længere CD’er. Jeg bruger kun streaming.

 
Bo Kaspers Orkester kommer til Danmark med jævne mellemrum, og jeg har set dem live fire-fem gange i løbet af årene. De første gange var på spillestedet Train, som tidligere ofte præsenterede musik af min smag. Det gør de ikke mere.


I aften spiller Bo Kaspers i Musikhuset, og vi har gode pladser på 4. række midtfor.


 

Faste medlemmer af orkestret er Bo Sundström (vokal og akustisk guitar), Michael Malmgren (bas), Fredrik Dahl (trommer) og Mats Schubert (keyboards). Ofte er der gæstemusikere med på scenen, typisk på elguitar og blæseinstrumenter.


Bo Sundström er orkesterets leder og den, som skriver alle sangene. Han har lavet masser af hits gennem årene, og blandt favoritterne kan nævnes ’Vilke tror vi att vi ärr’, ’Undantag’, ’Mellan ett och noll’, ’Kaos’, ’Ett ögonblick i sänder’, ’Vi kommer aldrig att dö’, ’Det smartaste jag gjort’ og ’ Allt ljus på mig’.


På albummet ’Kaos’ blev jeg i sin tid fascineret af sangen ’Ett ögonblick i sänder’, fordi den klinger flot og iørefaldende og har en fængslende og gribende tekst.


Vi hör en vän berätta om ett par
Som har en son med bara några veckor kvar
De kämpar för att hålla uppe modet
Det är tydligen någonting med blodet
De tar en dag, ett ögonblick i sänder


Sangen slutter med, at Bo Sundström fortæller, at ’Jag skriver detta på en krog i gamla stan/ Det är bara några dagar efter nyårsdan’. ’Restaurangen heter Järnet/ Jag har beställt en mellanöl och en fyra Fernet’.


På den måde skriver Sundström og Bo Kaspers Orkester sig også ind i svensk visetradition. Det er stor musik, og jeg glæder mig til koncerten i aften.

 

13.2.2020

 

Koncerten med Bo Kaspers torsdag aften var fremragende. Både orkestret og publikum i salen var utroligt veloplagte, så det blev en aften i fin harmoni og med mange store øjeblikke.

 

Mit eget mobiltelefon-foto fra koncerten torsdag aften.

 

Den sang, jeg citerede noget af teksten fra i mit opslag i går, var ikke på sætlisten, men vi fik den alligevel.
Under aftenens akustiske afdeling, hvor orkestret var reduceret fra en besætning på ti musikere og sangere til kernegruppen af fire faste medlemmer, bad Bo Sundström publikum om forslag. ’Er der noget særligt, I har lyst til at høre?’, spurgte han.


Der kom en del forslag, og ved siden af mig råbte Solveig med klar stemme ’Ett ögonblick i sänder’ – og det var den, der blev valgt. Det var tydeligt, at Bo Kasper straks tænkte, ’ja, for pokker, det er en god sang’.


Vi tar en dag, ett ögonblick i sänder


Fra gamle dage har jeg en CD med en optagelse af koncerten på Train i oktober 2003. Det var DR’s P4, der optog koncerten og sendte et timelangt uddrag i radioen. Vi hørte den gamle optagelse, da vi kom hjem fra koncerten i går. Der var en tæt og intens stemning i salen dengang, alt og alle gik i et med musikken.

 

Bo Kasper har heller ikke glemt det. Da et tordnende bifald efter sangen ’Dansa på min grav’ lægger sig i Musikhuset torsdag aften, råber han ’tak, Aarhus’ og tilføjer ’lad mig se, hvor mange af jer, der også var med på Train dengang’.

 

En skov af hænder ryger i vejret. Det var mindst halvdelen af os.

 

Et af orkestrets glansnumre er sangen ’Vi kommer aldrig att dö’, og den får vi for fuld udblæsning som klimaks på en intens aften.


Skriv en bok som alla läser
Ge pengar till ett institut
Gör en sång som barnen sjunger
När terminen tagit slut


Sy upp en kollektion med kläder
Ge ditt namn till ett gevär
Var det extra i parfymen
Den som vackra kvinnor bär


Säg ett ord som blir bevingat
Sätt en flagga på en topp
Spring på under tre minuter
Ett femtonhundrameters lopp


Korsa apor med kaniner
Och få ett pris ur kungens hand
Se till att skaffa några ungar,
Eller sätt en värld i brand


Vi kommer alltid att leva
Vi kommer aldrig att dö


Vi kommer alltid att leva
Vi kommer aldrig att dö


14.2.2020