Kajsa Valas vanddråbe  

Kajsa Vala er en aarhusiansk sanger, sangskriver og guitarist, som i efteråret har været på tourné med sin akustiske kvartet, der tilføjer guitar/ bas, trommer og sprøde tangenter.


Med en islandsk mor og en dansk far har Vala nordiske rødder, men musikalsk er hun mest inspireret af Americana-traditionen og musik fra USA.


Jeg blev opmærksom på Kajsa Vala, da hun optrådte alene med guitar i Musikhusets foyer før koncerten med CV Jørgensen i 2018. Hun spillede 4-5 numre og jeg tænkte med det samme, at her er et usædvanligt talent, som spiller musik på højt internationalt niveau.


Jeg fik lyst til mere og har siden hørt de to album, hun har udgivet – ’Kajsa Vala’ fra 2016 og ’Tomorrow Is not Lost’ fra 2018. Desuden har jeg set og hørt Vala med band i Musikhuset i november 2018 og forleden med den akustiske kvartet i den gamle rådhussal på Kvindemuseet ved Store Torv.


Kajsa Vala er en dygtig guitarist og sanger, som skriver fremragende sange. Mange af sangene har et unikt melodisk hook, der gør, at de bliver hængende og er nemme at genkende. Eksempler er ’Saint Cecilia’ fra den første plade, ’Poet’s Fire’ fra den anden og en nyskrevet sang med titlen ’One Drop’ fra det næste album, som kommer i 2020.


It’s like putting out a fire
With just one drop of water
I guess it can’t be done
https://www.youtube.com/watch?v=mU85MIKbRuU


Kajsa Vala er blevet sammenlignet med store navne som Alison Krauss og Cat Power, og jeg har selv tænkt, at hun minder om en ung Joni Mitchell.


Jeg blev derfor glad, da Kajsa Vala ved koncerten den 15. december i anledning af den forestående jul og alene på scenen gav en meget smuk version af Joni Mitchells ’River’ fra det klassiske album ’Blue’ fra 1971.


It's coming on Christmas,
They're cutting down trees.
Putting up reindeer
Singing songs of joy and peace,
Oh, I wish I had a river I could skate away on.


Næste chance for at høre Kajsa Vala live her i byen er i Musikhusets Lille Sal den 18. april næste år. Så medbringer hun hele sit band, og der kommer helt sikkert strøm på guitaren.

 

 

17.12.2019