Liv efter bacon  

En af de daglige udfordringer er at beslutte, hvad vi skal have at spise. Vi bruger aldrig færdigretter. Aftensmåltidet laves fra grunden af ægte råvarer.


De sidste par år, mens jeg stadig gik på arbejde, fik vi hver uge leveret en måltidskasse fra enten Aarstiderne eller Skagen Food – indeholdende opskrifter og råvarer til tre eller fire måltider for to personer.


Men det stoppede jeg med efter at være gået på pension. Jeg havde ikke længere brug for kvikkassen med ingredienser og opskrifter til måltider, der kan laves på under 30 minutter. Nu havde jeg jo tid til selv at finde på, købe ind og tilberede maden.


Det sværeste er at finde på. Spændende opskrifter falder ikke ned fra himlen, men skal opsøges. Jeg havde i et års tid haft Claus Meyers massive bog med titlen ’Almanak’ stående på hylden i køkkenet, men uden rigtigt at bruge den.


Bogen kører igennem kalenderåret fra januar til december og indeholder for hver dag forslag til varierede hverdagsretter, som i høj grad er baseret på sæsonens råvarer.


Det er ikke tanken, at bogen skal bruges slavisk, men den er fremragende som inspiration, når man er i tvivl om, hvad der kunne være lækkert i dag. Jeg begyndte derfor at bruge bogen og har haft stor fornøjelse af den nu gennem længere tid.


Samtidig holder jeg øje med spændende opskrifter andre steder, og står man med rester af to-tre friske grønsager i køleskabet, er det jo nemt at google sig til forslag om passende retter med udgangspunkt i det, man har i huset.


Forleden så jeg en opskrift i et af Politikens weekend-tillæg om en porretærte med løg og hvidløg. Journalisten Henrik Palle, som er stoppet med at spise kød, introducerede opskriften i en sjov og velskrevet artikel med titlen ’Er der liv efter bacon?’


Tærten baseres på en hjemmelavet mørdej, som jeg ikke før havde prøvet at lave. Efter dejen er æltet, rullet ud og forbagt i tærteformen i ovnen tilsættes fyldet bestående af porrer, løg, hvidløg, æg, to spiseskefulde piskefløde, revet ost og en sjat tør hvidvin.

 
Jeg er ikke vegetar og tillod mig at tilsætte strimler af italiensk skinke til fyldet, inden tærten blev færdigbagt i ovnen i cirka 25 minutter.


Mens tærten er i ovnen, foreslår Henrik Palle at nyde de afskårne tærtekanter som snack med et glas vin, mens man lytter til Stan Getz og Kenny Baron spille ’I Remember Clifford’ fra albummet ’People Time’.


Det hele fungerer. Tærten både dufter og smager godt, og tærtekanterne som snack med et glas vin og noget god musik kan skærpe appetitten hos enhver.

 

12.12.2019