Svampekursus ved Ørnereden  

 

27.9.2019

 

Jeg deltager i et svampekursus, som strækker sig over seks torsdage fra kl. 16 til 18:30. Kurset foregår et sted i Moesgaard-skoven, som kaldes Ørnereden.


Ved Ørnereden har Aarhus Kommune i et svenskrødt træhus et udmærket lokale kaldet Slyngelstuen. Det er et perfekt sted for et svampekursus. Lige uden for døren er der skov og masser af efterårssvampe i alle retninger.

 


Kursuslederen er naturvejleder og biolog Torben Gang Rasmussen. Torben er svampeentusiast. Han ved rigtigt meget, men også han kan komme i tvivl og måske tøve med at tilberede nogle lækre svampe, han har fundet – fordi han tænker, de principielt kunne forveksles med hvide fluesvampe, der ikke er den sundeste spise.


Man skal aldrig spise svampe, hvor man er det mindste i tvivl. Det igangværende svampekursus giver mulighed for at få vurderet de svampe, vi har fundet, og giver samtidig et godt indblik i hele den magiske svampeverden.


Torsdag den 26. september var kursusdag nummer to, og til dagens møde havde kursuslederen opfordret alle til at medbringe et udvalg af håndplukkede svampe. Vi er 8-9 deltagere og alle medbragte en kurv fuld af mange forskellige svampe.


Jeg tog selv afsted i god tid, før vi skulle mødes kl. 16. Jeg havde udset et sted ikke så langt fra Ørnereden og havde besluttet at gå efter de flotteste svampe, jeg kunne finde. Jeg havde ingen forventning om at finde noget særligt, der kunne spises.

 


Men inden længe var der i høj grad gevinst. Jeg plukkede fem Karl Johan svampe inden for et areal af omkring ti kvadratmeter. To store, tre lidt mindre. Karl Johan kaldes også spiselig rørhat.


Lokaliteten var under et bøgetræ et sted, hvor der kun var få blade på jorden og samtidig en del mos. Jeg holder lige øje med stedet de næste dage.


Jeg bruger de bedste af svampene i aften ristet på panden i smør med lidt hvidløg og tilsat salt, peber, fløde og et drys persille. Svampene bliver tilbehør til frikadeller og dobbeltstegte kartofler.

    

21.10.2019

 

Jeg er i gang med et svampekursus, som kører seks torsdage fra kl. 16 til 18:30. Kurset foregår i et lokale ved Ørnereden. På torsdag den 24. oktober er sidste lektion.


Til hver mødegang medbringer deltagerne svampe fra skoven, og vi har efterhånden været vidt omkring i det mylder af arter, der findes.


Jeg har selv brugt cirka tre timer i skoven hver torsdag før mødetidspunktet kl. 16. Fokus har været på spiselige svampe, men jeg har også samlet eksempler på andre arter.


Spiselige rørsvampe af typen Karl Johan er nemme at kende. Det samme er såkaldte pigsvampe, som er i familie med kantareller og smager fint.

 


Sorte trompetsvampe er rent ud fremragende og ikke umulige at få øje på i skovene ved Moesgaard, se billedet ovenfor. Forleden fandt jeg mine første tragtkantareller. De er også gode at spise.


Desværre var der kun få tragtkantareller på stedet, men lørdag fik jeg fat i en større portion, se billedet nedenfor. Det var på grønttorvet ved Ingerslev Boulevard, hvor en bakke kostede 25 kroner.


‘Hvor finder du svampene?’, spurgte jeg manden i boden. ‘Jeg bor i det mørke Midtjylland i nærheden af en stor skov’, svarede han. ‘Der er der masser af svampe’.

 


Det er sværere i skovene ved Aarhus. Her er der mange jægere om buddet.