'Chernobyl' på HBO  

 

Jeg har tøvet med at se miniserien ”Chernobyl” på HBO – måske fordi jeg tænkte, det ville være for barsk en oplevelse. Nu har jeg set serien.


Jeg husker levende katastrofen i 1986. Jeg havde små børn dengang og fulgte intenst med i nyhederne, fordi der også blev talt om strålingsfare på vores kanter.


Atomkraftværket Tjernobyl lå i Ukraine, som var en del af Sovjetunionen, og de sovjetiske myndigheder var i lang tid meget tøvende med at oplyse troværdigt om katastrofen.


HBO-serien består af 5 afsnit og er en mesterlig, intens og rystende realistisk skildring af hændelsesforløbet. Det umulige er sket. Reaktoren er eksploderet, og kernen er blottet.

 

Før den kan indkapsles, er det nødvendigt at fjerne ekstremt radioaktive brokker af grafit og beton på bygningens flade tage og skubbe stumperne ned i det ødelagte reaktorrum.


Myndighederne har ingen maskine, der kan rydde det sidste tag, men det lykkes med en henvendelse til Vesttyskland at få en avanceret robot stillet til rådighed. En helikopter sænker den gule robot ned på det forurenede tag, men vidunderet overlever kun i få sekunder.


De sovjetiske myndigheder har løjet over for Tyskland. For at skjule katastrofens omfang har man opgivet tal for den radioaktive stråling, som er mange gange lavere end de faktiske tal, og den tyske robot bliver derfor dræbt af en virkelighed, som er langt over maskinens grænseværdier.


Gode råd er nu dyre. Taget SKAL ryddes. ”Vi bliver nødt til at bruge biorobotter”, konstaterer Valery Legasov, som er en af lederne af redningsaktionen. ”Biorobotter…”. Altså levende mennesker.


Legasov er (ligesom andre medvirkende) navnet på en faktisk person, som i sin tid deltog i aktionen. Der er ingen tvivl om, at manuskriptet til serien bygger på særdeles grundig research.


De udvalgte ”biorobotter” bliver kapslet ind i sikkerhedsdragter og -hjelme og må kun operere på taget i maksimalt 90 sekunder. Fire tusind mænd bliver i små hold sendt ud på taget i den afgrænsede tid – uden der er nogen, der ved, hvad aktionen vil betyde for deres helbred på lidt længere sigt. Men taget bliver ryddet og reaktorkernen efterfølgende indkapslet.


Myndighederne svigter i lang tid alle former for anstændighed og sund fornuft. Det er kun stærke indsatser af enkeltmennesker, der forhindrer, at katastrofen bliver verdensomspændende.

 


Ovenfor ses Jared Harris i rollen som Valery Legasov.
    

23.9.2019