50 år senere  

 

Da jeg fra 1966 til 1969 gik i gymnasiet, konkurrerede vi kun lidt om at få de bedste karakterer.

 

Konkurrencen var hårdere, når det gjaldt mælkehentning på tid.

 
En gruppe af drengene i klassen skiftedes en overgang til i spisefrikvarteret at hente mælk i kvartliters papkartoner ved en luge nede i gården. Der blev taget tid på den, der hentede, og tiderne blev noteret i et kladdehæfte. Vi vidste altid, hvem der havde rekorden.


En dag lykkedes det mig at komme afsted en tiendedel sekund, før der blev ringet ud, altså med en flyvende start. Det betød, jeg var alene på gangen, og der var heller ingen, som gik i vejen på trappen. Jeg tog trinnene ned fra 3. sal i flyvende firspring og var den første ved lugen, hvor mælken blev udleveret. ’Tre sødmælk og to kærne’.


Op ad trappen var der en smule trængsel, men jeg kom hurtigt fremad, og da jeg nåede klasselokalet under taget, var jeg sikker på at have slået rekorden. Drengene i min gruppe sad og snakkede, da jeg kom susende ind ad døren. Det var Leon, som skulle tage tid, men han havde glemt det. ’For fanden, Leon’.


Måske konkurrerede vi lidt om de bedste karakterer i 1. g fra 1966 til 1967 – men mindre og mindre de følgende år efterhånden som tiden blev præget af flower power, ungdomsoprør og mere afslappede og uformelle omgangsformer. Karaktererne betød reelt ingenting, da der ved de fleste uddannelser dengang ikke var adgangsbegrænsning.


Forleden var to tredjedele af den gamle klasse, 14 personer, samlet til 50 års studenterjubilæum på gymnasiet i Vejle. Skolen hedder i dag Rødkilde og bor i nogle andre og nyere bygninger end dem, vi kendte. Samtidig var arrangementet for jubilarerne faktisk fladt og kedeligt i forhold til den glansperiode, vi kom for at fejre.


Det betød dog intet for samværet, og det var rart og godt at ses, både ved kantinekaffen og -kagen på skolen og ved den efterfølgende tapas eller pizza på restaurant i vores gamle hjemby Vejle. Gamle historier blev genopfrisket, og vi fik lidt mere styr på hinandens livsveje, efter vi forlod gymnasiet.

 


Billedet ovenfor viser hovedbygningen på Vejle Gymnasium i Worsaaesgade. Det runde tårn i højre side rummer spiraltrappen fra 3. sal ned til gården, hvor der i spisefrikvarteret blev udleveret mælk ved et af vinduerne i halvkælderetagen.
 

18.6.2019