Fra Marselisborg Skov

 

Min oldefar Jørgen Dinnesen var malermester i stationsbyen Bramming i Vestjylland. Han var kendt i nærområdet som en ferm dekorations- og landskabsmaler. Han malede blandt andet kulisser til dilettantforestillinger og udsmykninger på vægge og lofter i private hjem.


Jørgen malede også malerier, og mange af dem eksisterer stadig. Bramming Egnsmuseum har en samling, og andre billeder findes i familien hos Jørgens efterkommere. Jeg har de seneste år samlet affotograferinger af de billeder, jeg har kunnet finde, og Jørgen Dinnesen galleriet på min hjemmeside indeholder 55 billeder.

 

Det seneste maleri fik jeg tilsendt forleden af en kvinde, som bor i Grindsted. Billedet er signeret J. Dinnesen 1930, og der er ingen tvivl om, at maleren er min oldefar. Bag på billedet er der med blyant skrevet ’fra Marselisborg Skov’. Det er interessant, synes jeg, fordi jeg selv bor i Højbjerg tæt ved Marselisborg Skov.

 

Kvinden fortæller, at hendes oldeforældre – som boede i Årre ikke så langt fra Bramming – købte maleriet i 1930, og at billedet siden er gået i arv i familien. Jeg har selv for et par år siden besøgt Årre Kro, fordi kroen i festsalen har fire malerier af Jørgen Dinnesen. Billederne er malet på store træplader og illustrerer de fire årstider.


 

 

Motivet på det tilsendte maleri er et hus i kanten af skoven, og ved hækken ud mod vejen ses to kvinder, som går tur med et barn. Bygningens særlige stråtag med et karakteristisk knæk på facaden gør det muligt at identificere stedet. Huset er et af de to såkaldte Donbækhuse, som ligger i Mindeparken i udkanten af skoven neden for Marselisborg Slot.


Jeg cykler ned i Mindeparken og fotograferer stedet. Motivet i Jørgens billede fra 1930 med vejen, der fører ind i skoven, findes ikke længere, men huset er ikke til at tage fejl af.

 

De to huse ved Donbækken blev bygget i 1800-tallet og fungerede i en årrække som bolig for tjenestefolk på godset Marselisborg. I dag ejes de dekorative huse af Aarhus Kommune.

 

25.4.2019