Stilhed er det virkeliges sprog

  

I Forstbotanisk Have i Højbjerg ved Aarhus står en markant sten med en lidt uudgrundelig inskription. ’Stilhed er det virkeliges sprog’, underskrevet ’SUNYATA’. Det er alt. Der er ingen årstal eller andre henvisninger. Men stenen er smuk og helt sikkert valgt med omhu.

 


Sunyata var en indisk mystiker, der oprindelig hed Alfred Julius Emanuel Sørensen, og som var født i Aarhus i 1890.


Emanuel var uddannet som gartner og arbejdede i udlandet fra omkring 1906 og fra 1911 i England. I England arbejdede han i 20 år som gartner på forskellige godser, og her lærte han i 1929 den indiske digter og nobelpristager Tagore at kende. Tagore var gæst på Darlington Hall og blev fascineret af Emanuels stille væremåde. Han inviterede derfor gartneren til at komme med til Indien – men det formål ’at lære os om stilhed’.


I Indien mødte Emanuel Sørensen en række af tidens personligheder, og det var vismanden Ramana Maharshi, der døbte Emanuel SUNYATA, Den Store Stilhed.


Sunyata opførte en hytte af sten på det hellige bjerg Kalimath, og her levede han de næste 30 år, prist som hellig mand og lønnet af den indiske stat.


I 1970’erne opdagede unge mennesker fra USA og Europa østen, og på et tidspunkt stiftede en gruppe unge amerikanere på rejse i Indien bekendtskab med Sunyata. De blev så optaget af ham, at de inviterede ham til Californien. ’Hvad skal jeg der?’, sagde Sunyuata. ’ Jeg har intet budskab og intet at sælge’. ’Netop’, sagde de unge mennesker. ’Det er derfor, vi vil have dig’.


Sådan gik det til, at Sunyata i 1974 kom til Californien, hvor han de næste 10 år lærte fra sig om stilhed og fordybelse. I 1984 blev han kørt ned af en bil og døde som 93-årig den 13. august.


Det er Lars Muhl, der på sin hjemmeside fortæller historien om Emanuel Sørensen, der blev en værdsat vismand først mange år i Indien og dernæst i Californien. Lars Muhl undrede sig over, at Sunyatas fødeby Aarhus ikke kendte til denne mand, der drog ud i verden og kom til at betyde så meget for så mange.

Derfor opstod ideen til at sætte stenen i Forstbotanisk Have.

 

Lars Muhl fortæller, at han selv som ung havde arbejde i haven i en periode og holdt meget af at komme der, og en dag, da han sad på en bænk ved en lille dam i havens østlige ende, tænkte han, at her var det perfekte sted til en sten for Sunyata.


Der kom bidrag fra hjælpeorganisationen Hearts & Hands og Teosofisk Forening, og Stilhedens Sted og stenen med inskriptionen blev indviet på Emanuel Sørensens 115 års fødselsdag den 27. oktober 2005.

 

 

11.2.2019