A Star is Born

  

Jeg havde helt ærligt aldrig troet, jeg nogensinde ville kunne tage musik lavet af en kvinde, som kalder sig Lady Gaga, alvorligt.


Jeg havde det på samme måde, da en kvinde og musiker, som kaldte sig Madonna, blev udråbt som ny stjerne. Hun bliver aldrig til noget med det navn, tænkte jeg. Det er bare en døgnflue. Det var i 1982, altså for 36 år siden, og Madonna klarer sig vist stadig meget godt.


Men Lady Gaga… Hvordan kan nogen forestille sig at blive taget alvorligt med så tosset et navn?


Jeg har stadig ikke lyttet til en eneste af Lady Gagas sange eller albums – men nu har jeg oplevet hende i filmen ’A Star is Born’ og er fuldstændig overvældet. Filmen – som er det tredje remake gennem tiderne af den oprindelige ’A Star is Born’ fra 1937 – er ekstremt seværdig, og Lady Gagas optræden sensationelt god.


 

Filmen har en af den slags scener, hvor vi overværer LIVE, at en stjerne fødes. Det fungerer kun, hvis både den sang, der synges, og måden, den bliver sunget på, er fuldstændig overbevisende fantastisk. Og det er den i den nye ’A Star is Born’. Det er fænomenalt – ligesom dengang Julie Garland sang ’The Man That Got Away’ i ’A Star is Born’ fra 1954.


I den nye film hedder gennembrudssangen ’Shallow’ – og vi oplever den som live duet mellem rockstjernen Jackson Maine (spillet af Bradley Cooper) og opkomlingen Ally (spillet af Lady Gaga).


Sangen er baseret på nogle strofer, Ally har sunget for Jack dagen før. Jack har derefter overnight lavet et arrangement – og under koncerten med sit rockband lokker han Ally, der står som tilskuer i kulissen, ind på scenen – og får hende til at synge med. Ally bliver gradvis mere sikker i sin optræden, og til slut er publikum til koncerten og vi i biografsalen fuldstændig lagt ned.


De fleste af filmens sange er skrevet af Lady Gaga og Bradley Cooper (som også har instrueret filmen) i fællesskab. Det var Lady Gaga, der insisterede på, at sangene skulle opføres live i filmen. Det er meget effektfuldt, og man er ikke i tvivl om, at der er tale om ægte liveoptrædener, når man ser filmen.

Det er fantastisk. Den film skal ses.


28.12.2018