Peder Wedsted Degn

  

I forbindelse med noget slægtsforskning besøgte jeg forleden Vester Nykirke ved landsbyen Endrup i Vestjylland. Det var graveren, der låste døren til kirken op for mig. Jeg havde før mit besøg kontaktet menighedsråds-formanden, som gav mig graverens telefonnummer.


Min interesse skyldes, at to af mine forfædre var degne ved Vester Nykirke og Faaborg kirker – Michael Wedsted fra 1744 til 1778 og sønnen Peder Wedsted fra 1778 til 1823. Degnen havde dengang tjenestebolig i præstegården, som lå i Ravnsø to kilometer vest for kirken.

 


Det var første gang, jeg så kirkens indre, og det var meget interessant. Det er et flot kirkerum, og det er bemærkelsesværdigt, at næsten alt inventar er det samme i dag som på Michael og Peder Wedsteds tid. Både alter, døbefont, prædikestol, salmenummertavler, kirkebænke og stolegavle er bevaret. Kun er farverne nok mere spraglede, end de var oprindelig.


Når man træder ind i kirkerummet, er der til venstre mod midtergangen en plads, hvor jeg forestiller mig, degnen har stået og taget imod. Ved samme plads er der på gavlen foran bænken monteret en lille skriveplade, hvor en person for mange år siden har skåret sine initialer med store bogstaver. 'P.W.D. A·1785', står der.

 


P.W.D. anno 1785… Jeg tænker, det er nok degnen, som jo blev indsat i embedet i 1778, der har ridset disse bogstaver. P.W.D. for Peder Wedsted Degn, min 3xtip oldefar, se billedet nedenfor.


Jeg ved ikke, hvad Peder har tænkt i 1785, da han skar disse bogstaver og tal. Hans far Michael Vedsted døde i 1785, og året efter blev Peder i Sneum kirke gift med Bodil Kirstine Bech. Parret fik deres første barn – datteren Anna – i 1787, derefter sønnen Michael i 1789.


P.W.D. anno 1785. Fantastisk.

9.11.2018