Løvfaldsture og decembervandringer

  

Jeg er i gang med en ny serie naturvandringer, Løvfaldsture 2018. Turene forgår 5 onsdage fra klokken 13 til 15 forskellige steder i Marselisborg- og Moesgaard-skovene syd for Aarhus. Ruterne er hver gang cirka 5 kilometer.


Arrangøren er samme naturvejleder, som lavede skovturene med Darwin i foråret, Torben Gang Rasmussen. Tilmelding er ikke nødvendig, og det koster ikke noget at deltage. Man møder bare op, og det gør cirka halvtreds deltagere hver gang.


På hjemmesiden torbengang.dk skriver Torben blandt andet følgende: ”På løvfaldsturene i skovene syd for Aarhus får vi både motion og gode oplevelser. Jeg fortæller om skovens planter, svampe, fugle og dyr og undervejs læser jeg et digt eller en fortælling”. Og ja, det er sådan, det foregår.


De to første ture er gennemført i går og for en uge siden. Begge onsdage var vejret herligt. I går startede vi ved Thors Mølle og kom omkring de gamle mølleværker ved Skambækken og længere ude i skoven ved Hørhaven. Silistria hed møllen ved Hørhaven, og mølledammen findes endnu.


Undervejs gik vi ad stierne rundt om Dyrehaven og så blandt andet skovens engang højeste træ, der faldt i stormen Bodil for tre år siden. En kæmpegran, der måske var over 100 år gammel.


Jeg synes selv, jeg er temmelig velbevandret i skovene syd for Aarhus, men vandreturene med Torben Gang bringer mig ofte ud, hvor jeg ikke før har været.


Det er fascinerende, og det giver både motion og gode oplevelser. Torben laver denne type arrangementer, fordi han har lyst til det. Der er masser af entusiasme og ingen penge i det.


I første omgang fortsætter løvfaldsturene de næste 3 onsdage. Næste gang mødes vi i Fløjstrup Skov. Billedet nedenfor er fra Thorsmøllevej i går den 30. oktober.


 

Naturvejlederen afslutter efterfølgende sæsonen med to ekstra vandreture i december. En den 13. december i skovene langs Giber Å omkring herregården Vilhelmsborg og en den 20. december igen langs Giber Å, men nu i skovene omkring Moesgaard.


Den første tur fokuserer blandt andet på et flot naturprojekt gennemført af kommunen inden for de seneste år. En opdæmmet sø er fjernet, og det oprindelige snoede åløb er genoprettet over en længere strækning.


den næste tur fortæller Torben om livet på Moesgaard i sommeren og vinteren 1928-1929. Fruen på gården Bothilde Dahl mistede i efteråret 1928 sin mand og fortsatte driften af gården, til jorderne blev solgt til Aarhus Kommune i 1930’erne. Bothilde Dahl var den sidste private ejer af herregården Moesgaard.


Turene fortsætter i januar – på tirsdage fra klokken 13 til 15. Første gang er den 8. januar med mødested ved Donbækhusene i Mindeparken. Det er gratis at deltage.

 

Tirsdag den 8. januar mødes vi ved monumentet i Mindeparken og vandrer op ad bakken til en rundgang i Forstbotanisk Have og derefter via Kirkeskoven og Thorskov tilbage langs kysten forbi Varna.


Vejret er blæsende og råkoldt, men der er heldigvis læ mange steder i skovene.


I Forstbotanisk fortæller Torben om nogle af havens markante træer, og vi er så heldige, at uglen i det hule træ ved dammen sidder i åbningen i træet og venter på os, da vi nærmer os dens bolig. Da den opdager, hvor mange vi er, går den dog skyndsomst i skjul i hulen.

 


Forstbotanisk har blandt andet to flotte sequoia-træer, der kun vokser vildt et sted i verden, nemlig i Sierra Nevada bjergene i Californien. Sequoiaer – som på dansk hedder mammuttræer – kan blive op til 3.500 år gamle og er dermed blandt de ældste levende væsener på Jorden. De største eksemplarer er 90 meter høje og har enorme stammer med en diameter på 10 meter.


Eksemplarerne i Forstbotanisk er kun 100 år, men alligevel allerede imponerende og meget flotte.

31.10. og 20.12.2018