New York City i oktober

  

Lørdag den 6. oktober flyver vi med SAS til en uge i New York City. Vi skal bo på hotellet Pod 51 i East 51st Street og skal blandt andet mødes med nogle venner fra New Hampshire mandag og tirsdag.

 

Søndag sidder vi ved Lafayette og 8th Street i Greenwich Village og spiser hhv. en panini og en wrap til frokost. Her er 25 grader og sommerligt. Kl 13:30 skal vi i teatret og se New York opsætningen af Girl From the North Country.

 

 

Onsdag er det planen at se Guggenheim - men vejret er forrygende, så vi udsætter museet til torsdag og tager på sejltur til Ellis Island og Statue of Liberty syd for Manhattan. På turen er der fri udsigt til New Yorks skyline på Lower Manhatten.

 


Efter sejlturen mødtes vi med Nancy, som giver os en walking tour i hendes nabolag omkring 104th Street i East Harlem. New York er fantastisk.

 

Jeg har været i New York en del gange gennem årene - første gang var i 1973 - men jeg har aldrig haft tid til at besøge de store museer. Det retter viop på denne gang med besøg på Museum of Modern Art (MoMA), Metropolitan Museum of Art (The Met), Frick Collection og Guggenheim.


Både MoMA og Guggenheim har fine samlinger af europæisk malerkunst fra cirka 1850 til 1930’erne, herunder mange af de førende impressionister.

 


På Guggenheim er desuden selve bygningen designet af Frank Lloyd Wright et arkitektonisk mesterværk. Hovedbygningen er cylindrisk og bredest i toppen og langs ydervæggene snor en spiralformet promenadesti sig op til syvende etage, hele vejen med et åbent kig ned til indgangshallen i gadeplan. Det er svimlende flot.


Med hensyn til impressionisterne og europæisk kunst i den nævnte periode er The Met fuldstændig overvældende. Kunstnere som Degas, Cezanne og Matisse har hver en hel kæmpesal med snesevis af hovedværker, og et sted hænger på een væg ved siden af hinanden syv klassiske mesterværker af Vincent von Gogh.

 


Midt i samme sal ses i en glasmontre et af Vincents mest ikoniske selvportrætter, hvor mesteren - som jo aldrig selv oplevede at blive anerkendt - har genbrugt et lærred, og der derfor findes et yderligere motiv på bagsiden.


The Met er fuldkommen overvældende, og man kan nemt bruge en halv dag eller mere blot på udstillingen af europæisk kunst - som kun udgør et lille hjørne af museets enorme samlinger af alskens kunst fra alle verdensdele.


Et sted ser jeg pludselig i nabolokalet et velkendt ansigt. Det er min gamle ven Vilhelm Hammershøi og hans beskedne, mesterlige og næsten selvudslettende selvportræt fra 1911, endnu et ikonisk billede.


 

Efter Guggenheim fredag går vi på en solbeskinnet eftermiddag turen ad den gamle jernbane The High Line, også et flot stræk. New York er fantastisk.


12.10.2018