Weekend ved Vestkysten

  

I weekenden fra fredag til mandag er vi på udflugt i Vestjylland. Vi skal blandt andet se tre nye attraktioner på den jyske vestkyst.
• Strandingsmuseet St. George i Thorsminde
• Vadehavscentret I Vester Vedsted
• Tirpitz ved Blåvand

Alle tre steder er åbnet inden for de seneste to år, og alle tre har fået fremragende omtaler på grund af deres særlige arkitektur. Frank Maali & Gemma Lalanda har tegnet Strandingsmuseet, Dorte Mandrup har været på spil i Vester Vedsted og Bjarke Ingels i Blåvand. Vi tager to overnatninger i et Airbnb-hus ved Ribe.

Strandingsmuseet St. George i Thorsminde er en storslået oplevelse både med hensyn til bygningen tegnet af arkitekterne Frank Maali og Gemma Lalanda og udstillingen om skibsforliset i december 1811, hvor to engelske linjeskibe St. George og Defence strandede, og næsten 1400 mennesker omkom. Museet benytter moderne hjælpemidler til formidling af katastrofen – både lys, film, lyd, effekter fra skibene og forskellig elektronik.

 


Et særligt kup er udstillingen af St. Georges 12 meter lange og 8,5 tons tunge ror, som i den nye museumsbygning har krævet et tårn på tre etager. Roret blev fundet i 2003. Som en yderligere attraktion er museet placeret lige ved indsejlingen til Thorsminde havn, og vandrer man et par hundrede meter ud på høfden bag bygningen, står man lige foran det store og ofte frådende Vesterhav.

 


Vadehavscentret i Vester Vedsted – tegnet af arkitekten Dorte Mandrup – er en meget smuk og helt unik bygning opført i materialerne strå og træ. Også de tykke ydervægge er flere steder beklædt med strå. Udstillingen om Vadehavets natur og fugle- og dyreliv er interessant og oplysende – men i forhold til den storslåede bygning mere traditionel og måske en lille smule tam. Stedet skal helt sikkert ses.


Tirpitz-muset ved Blåvand tegnet af arkitekten Bjarke Ingels er også en unik oplevelse, der helt klart kan anbefales. Ligesom den originale bunker, som er en del af udstillingen, er de nye udstillingslokaler gravet ned i sandet og halvt skjult i klitterne. Det er både godt tænkt og fremragende udført.

 


Ud over bunker-museet er der i de underjordiske lokaler interessante udstillinger om rav, ’Havets guld’, og om Vesterhavets og vestkysten historie fra oldtid til nutid. Også Tirpitz benytter alskens moderne hjælpemidler til formidlingen.

 

Sidst på dagen lørdag kørte vi ud mod vadehavskysten ved Kammerslusen vest for Ribe i håbet om at få et glimt af naturfænomenet sort sol, hvor store flokke af stære mødes for at finde et fælles sted for natten. Stor var vores overraskelse, da vi foran os så en lang række af biler og også et par store busser, der holdt parkeret i vejkanten så langt øjet rakte.


Et sted var der et hul i rækken, hvor der var plads til vores selskab på fem personer i to biler, og vi stod herefter i vejkanten og spejdede ligesom hundreder af andre besøgende ud over rørskoven på markerne mod nord. Snart skulle det vise sig, at vi ved et lykketræf havde fået første parket.

 


Små og større flokke af stære kom hvislende ind fra alle retninger og landede alle sammen i rasende fart inden for et begrænset areal kun et par hundrede meter fra, hvor vi stod. Det så helt vildt imponerende ud, hvordan stærene i fuld fart var fuldstændig koordinerede i enhver bevægelse, og efter cirka tre kvarter var flokken vokset til kolossale mængder.

 

200.000 stære eller flere på et sted er efter sigende ikke usædvanligt. Somme tider lettede hele flokken på en gang, og så blev det klart for alle, hvorfor fænomenet kaldes sort sol.


Uanset hvor mange stære, der samles, bevæger flokken sig på himlen elegant og forunderligt som én samlet organisme.


2.10.2018