VM i fodbold 2018

 

20.6.2018

 

Oplægget til kampen i morgen torsdag mod Australien er ganske klart. Den kamp skal vindes, og derefter er det danske hold efter al sandsynlighed videre til ottendedelsfinalen.

 

 

Spillet i den første kamp mod Peru var ikke imponerende. Kampen viste alligevel, at danskerne har en midterakse på højt niveau - Kasper Schmeichel, Andreas Christensen, Thomas Delaney, Christian Eriksen. Vi mangler blot en spiller på samme niveau på toppen. Der er mange gode angribere i truppen. Hvis ikke Nicolai Jørgensen scorer snart, bør Kasper Dolberg få chancen.

 

Jeg håber på en klar sejr til Danmark i kampen mod Australien i morgen torsdag.

 

24.6.2018

 

Mange synes ikke, det danske fodboldlandshold har spillet særligt godt i de første to kampe. Alligevel har holdet efter en sejr og en uafgjort 4 point og går sandsynligvis videre til ottendedelsfinalen uanset resultatet af den tredje kamp i indledende pulje, mod Frankrig på tirsdag. Det er jo imponerende – og det straffe, som Australien fik, var forkert dømt.


Det eneste, som kan forhindre dette, er hvis Australien besejrer Peru, og Danmark samtidig taber til Frankrig, og det tror jeg er usandsynligt. Fodbold er nationalsporten i Peru, og holdet vil sætte en ære i ikke at tabe for tredje gang ved VM.


Men intet er endnu afgjort, og spændende bliver det på tirsdag klokken 16.


Hvis Danmark bliver nummer 2 i Gruppe C, skal holdet på søndag den 1. juli klokken 20 møde vinderen af Gruppe D. Det bliver sandsynligvis Kroatien, der har 6 point efter at have besejret Nigeria og Argentina i de første to kampe.


I så fald kommer jeg til at se ottendedelsfinalen mellem Danmark og Kroatien næsten live på et fyldt stadion. Vi skal på ferie i Kroatien og lander i Split lufthavn på søndag klokken 14, altså i god tid til at finde et sted, hvor vi kan se kampen klokken 20.

 


27.6.2018

 

Efter den lykkelige afslutning af selvstændighedskrigen fra 1991 til 1995, blev Kroatien hurtigt en magtfaktor på den internationale fodboldscene. Kroatien havde så mange talentfulde spillere, at fodboldlandsholdet straks kom i liga med de allerbedste, og holdet blev derfor et vigtigt samlingspunkt i den nye nation. Landsholdstrøjen med de rød-hvide tern fra landets flag blev selve symbolet på en meget stor nationalstolthed.


Blandt de bedste spillere i Kroatiens gyldne periode i anden halvdel af 1990’erne var Goran Vlaović, Robert Prosinečki, Aljoša Asanović, Zvonimir Boban og Davor Šuker. Danmarks forsvarende europamestre løb ind i Kroatien ved EM i England i 1996 og tabte 3-0 – og ved VM i Frankrig to år senere nåede Kroatien frem til kvartfinalen, hvor holdet sensationelt besejrede Tyskland med 3-0. Davor Šuker blev topscorer ved VM i 1998, og efter at have tabt semifinalen 1-2 til værtsnationen Frankrig, fik Kroatien bronzemedaljer ved i den sidste kamp at vinde 2-1 over Holland. Målene i den kamp blev scoret af Davor Šuker og Robert Prosinečki.


Efterfølgende har Kroatiens fodboldlandshold haft svært ved at nå samme niveau som i 1990’erne – men der er altid kroatiske spillere på mange af de bedste hold i alle de førende europæiske ligaer. Kroatiske spillere har ofte et meget højt teknisk niveau, og det nuværende hold med stjerner som Luka Modrić fra Real Madrid, Mario Mandžukić fra Juventus, Ivan Rakitić fra Barcelona, Ivan Perišić fra Inter og Dejan Lovren fra Liverpool er måske det bedste kroatiske hold i mange år. Holdet har ved dette VM vundet alle tre kampe i indledende runde, herunder 3-0 over Argentina – så der bliver noget at leve op til for det danske hold i ottendedelsfinalen på søndag.


 

Når jeg skal se kampen på søndag i Split i Kroatien, sætter jeg mig måske midt i cafeen og siger til sidemanden. ”Jeg kan se, at holdet med de hvide trøjer er danskerne. Jeg kommer selv fra Danmark. Men hvem er dem med de ternede rød-hvide trøjer? Er det nogen, vi kender?”


29.6.2018

 

I Danmarks ottendedels-finale på søndag nævnes Kroatien overalt som storfavorit. Det er meget forståeligt efter holdenes præstationer i de indledende kampe, hvor Kroatien har scoret fuldt hus med tre sejre, og Danmark har været mere tilbageholdende med kun en sejr og to uafgjorte. Det er efterhånden svært at forestille sig, at danskerne får det fremadrettede spil til at hænge sammen og kommer længere frem på banen.

 

Men selvfølgelig kan det lykkes. Forleden så vi et undertippet svensk hold overraske meget positivt mod Mexico og vinde kampen suverænt med 3-0. Et par af målene var heldige – men kampen igennem skabte svenskerne langt flere chancer end Mexico og kunne sagtens have scoret yderligere to-tre gange.


På FIFA’s rangliste – som senest blev offentliggjort den 7. juni lige før VM – er Danmark nummer 12 og Kroatien nummer 20. Vi ved i skrivende stund ikke, hvordan Hareide og Tomasson har tænkt sig at stille op til kampen på søndag, men en af mulighederne er at spille samme offensive kort som sidste år i VM-kvalifikationskampen på hjemmebane mod Polen, der dengang førte gruppen suverænt.


Polen kom til København i forventning om at møde et defensivt indstillet dansk hold og derfor få stor overvægt i boldbesiddelse, men sådan kom det ikke til at gå. Danskerne nærmest overfaldt polakkerne højt oppe på banen, fik hurtigt overvægt i spillet, scorede to mål allerede inden pausen og vandt sensationelt kampen 4-0. Efterfølgende gav Hareide en cadeau til sin hjælpe-træner, Jon Dahl Tomasson. Det var Jon Dahls idé at satse offensivt mod de polske favoritter.


Det er ingen reel mulighed at satse offensivt hele kampen mod Kroatien søndag. Men det er en mulighed at starte kampen offensivt som mod Polen og på den måde måske overrumple modstanderne. Lad os under alle omstændigheder håbe på en positiv kamp med frisk spil fra begge hold – og selvfølgelig, en dansk sejr.


 

10.7.2018

 

Tillad mig en note mere om VM i fodbold.


Jo mere vi har set, desto tydeligere er det, at det danske hold ved dette VM havde en eneståede chance for at komme langt.


Holdet havde i ottededelsfinalen i ordinær kamp Kroatien under kontrol. Der manglede bare en målscorer.
Og straffesparkkonkurrencen? Jamen, hvor sandsynligt er det at brænde tre af fem?


Jeg har talt med nogle kroater om kampen. De opfattede alle Danmark som klart bedst - men er efterfølgende selvfølgelig euforiske over, at Hravatska er nået så langt.


I Zadar så jeg en bedstefar spille fodbold med sit cirka 7-årige barnebarn. Bedstefaderen var målmand, og barnebarnet sparkede på mål. Da den gamle reddede et skud råbte han triumferende ‘Schmeichel’.


Fremad venter to semifinaler med kun europæiske hold. Meget underligt. Kun England og Frankrig har tidligere vundet VM. Min favorit er Belgien. Men alt kan ske. Belgien mod Frankrig i aften bliver spændende.


 

22.8.2018

 

I et interview i Politiken i dag den 22. august fortæller fodboldlandsholdstræner Åge Hareide følgende.


”Vi røg ud i ottendedelsfinalen efter vores bedste kamp, og vi havde gode perioder, så jeg følte, at det kunne være blevet til mere. Vi kunne sagtens have vundet, og så ville Rusland vente i næste kamp... Ja, hvornår får vi ved VM den chance igen? Det er det mest ærgerlige for mig at tænke over, hvornår vi igen kommer så tæt på at kunne... Gå hele vejen, faktisk! Eller i hvert fald til en semifinale. Sådan en chance kommer jo ikke for Danmark i hver slutrunde. Også derfor gik der vel en måned, før jeg begyndte at se fodbold igen. En måned med sørgebind på”.


Det var lidt af det samme, jeg forsøgte at sige her på siden et par dage efter ottendedelsfinalen mod Kroatien.


For Danmark kommer chancen for at gå hele vejen ikke i hver slutrunde.