Græske margueritter

  

Vi har været i Grækenland mange gange i årenes løb - men altid om sommeren, hvor jorden er tør, og alting er afsvedet. Jeg har tit drømt om at se landet om foråret, når der er grøde i jorden, og de vilde blomster blomstrer.


Det lykkedes faktisk sidste år i påsken, da vi med en gruppe venner besøgte øen Leros i en uge. Påsken i 2017 lå i begyndelsen af april, og vi havde sol og blå himmel de fleste dage med temperaturer omkring 20 grader.

 

Vilde blomster var i fuldt flor overalt, både mørkerøde valmuer, lilla storkenæb og forskellige typer af vilde margueritter. Nogle helt gule, andre en kombination af hvidt og gult.Den hvid-gule art har det latinske navn ’glebionis coronaria’ og kaldes på dansk ’kron-okseøje’. Blomsterne med deres gule centrum og hvide rand ligner små sole. Plantens grønne blade er spiselige og bruges i det asiatiske køkken ofte som krydderi i gryderetter og stuvninger. Jeg tror ikke, grækerne bruger denne plante som grønsag.


Jeg tog for sjovs skyld nogle frø med hjem, og nu er det lykkedes at få dem til at spire i haven. Jeg såede en række i efteråret, men uden succes. Den danske vinter er måske for kold. Det er kun de frø, jeg såede her i foråret for halvanden måned siden, som spirer.


Nu blomstrer de græske kron-okseøjer, og fremad vil jeg huske at høste frøene, efterhånden som blomsterne visner.

 

I Grækenland har blomsterne en kort sæson. På vores breddegrader – hvis vi da nogensinde får regn – kan de måske fortsætte med at blomstre, til det bliver efterår. Det vil vise sig.

 

9.6.2018