Torvedag

  

 

I Aarhus er der efter gammel tradition torvedag hver onsdag og lørdag fra klokken 8 til 14. I dag er det tredje gang i dette forår, jeg køber nye danske kartofler. Første gang kostede de 40 kroner for 250 gram, anden gang 40 kroner for 500 gram og i dag 25 kroner for 500 gram. Der er ikke noget bedre end nye danske kartofler.


Torvehandlen har fundet sted ved Ingerslev Boulevard på Frederiksbjerg siden 1903. Dengang var hele bydelen fuldstændig nyanlagt, baseret på en byplan udarbejdet af blandt andre arkitekten Hack Kampmann.

 

Havreballegaards lindeallé ved Marselisborg Gymnasium.

 

Jorderne syd for banegraven inklusive Marselisborg Skov tilhørte oprindelig godset Havreballegaard, der lå, hvor Marselisborg Gymnasium ligger i dag. Herregårdens gamle lindeallé ses stadig ved gymnasiet.

 

Den sidste private ejer af godset var Hans Peter Ingerslev, som solgte hele herligheden til Aarhus Kommune i 1896, og Ingerslev Boulevard er opkaldt efter ham.


 

På torvet er der en masse boder, hvor der kan købes grønsager og frugt, fisk og kød, ost og brød og massevis af planter, både krydderurter og blomster. På en forårsdag som i dag er udvalget af navnlig grønsager og planter kolossalt, og der kommer flere og flere lokale grønsager fra gang til gang. Både de nye kartofler og asparges og spidskål er danske, snart kommer der også danske blomkål.


Klimaet er vidunderligt i denne maj måned. Der har været høj sol og sydlandske temperaturer i flere uger. Selv om det stadig kun er forår, har vi allerede haft en bedre sommer end i 2017 – og vejret ser ud til at fortsætte med temperaturer over 20 grader mindst en uge endnu.


23.5.2018