I formiddag på denne forårssøndag i april var der sanketur med overskriften VILD MAD i landskabet mellem Moesgaard Museum og Skovmøllen. Turen blev udbudt via museets hjemmeside, deltagelse kostede 75 kroner, og lederen af turen var MOMU’s naturvejleder Katrine Moestrup.
Det var et flot arrangement med overlegent forårsvejr – sol, blå himmel og næsten ingen vind – tilsat lysegrøn underskov, rislende vandløb og et hvidt dække af anemoner.
VILD MAD er et aktuelt landsdækkende initiativ, som handler om den vilde, spiselige natur, og hvordan vi kan tage den med i køkkenet. Blandt initiativtagerne er René Redzepi fra Noma og det internationale foretagende MAD – og der findes både en hjemmeside med forskellige oplysninger (vildmad.dk) og en gratis app med alskens materiale og oplysninger.
Turen i formiddag varede halvanden time og gav en mængde interessante oplysninger og smagsprøver. Alle har hørt om at bruge ramsløg, friske mælkebøtteblade og skvalderkål i en grøn salat – men det er de færreste, der har prøvet det.
Ramsløg i Kirkeskoven.
Selv har jeg i år høstet ramsløg i stor stil og brugt de fintsnittede velsmagende blade i mange forskellige sammenhænge.
I dag smagte vi blandt andet vejbred, skovmærke, røllike, kodriver, mjødurt, skovløg og vandkarse, og flere af disse er faktisk rigtigt velsmagende. Naturvejlederen havde lavet en brændenælde-mojo, en slags pesto, som vi smagte. Den var fremragende, og jeg fik selv lyst til at prøve noget med brændenælder en af dagene.
Moesgaard Museum tilbyder samme tur til august – og på hjemmesiden vildmad.dk kan man finde arrangementer over hele landet.
En klynge friske skovmærker.
22.4.2018
Jeg har lavet en mojo af brændenældeblade, og den smager godt.
Mojo er det spanske svar på Pesto og fremstilles efter samme
principper med friske råvarer, olie og hvidløg. Jeg har
fundet opskriften på den nordiske variant af mojo i en bog,
naturvejlederen henviste til under sanketuren i går søndag,
”Naturens spisekammer” af Anette Eckmann.
1 spsk æblecidereddike
½ skive hvidt brød fra dagen før
½ l persille
½ l brændenældeblade (topskud)
Salt og peber
1 chili uden kerner
1-2 fed hvidløg
Knivspids spidskommen
2 dl raps- eller olivenolie
En smule rørsukker
Lidt citronsaft
Topskud af brændenælder.
Persillebladene plukkes af stilkene og skylles i koldt vand. Brændenældebladene blancheres i en gryde med kogende saltvand i 5 minutter og skyller derefter grundigt i et dørslag i koldt vand. Tryk bladene fri for væde, før de lægges i en blender sammen med persille, brød dryppet med eddike, chili, hvidløg, spidskommen og olie. Blend til en cremet sauce. Smag til med rørsukker, salt, peber og lidt citronsaft.
BRændenælde-mojo.
Jeg vil bruge mojo’en som dip og sovs til aftensmaden,
lammefrikadeller krydret med finthakkede røllikeblade.
Hertil wokstegte grønsager – asparges, spidskål, svampe, rød
peber, rødløg, krydret med frisk oregano. Det kan ikke gå
galt.
23.4.2018