Fænomenal dansk indsats i Flandern Rundt

  

Søndag den 1. april køres det klassiske cykelløb Flandern Rundt på små veje i Belgien med både brostensstrækninger og karakteristiske korte superstejle stigninger, de såkaldte ’muure’.

 

Det er lokale helte primært på holdet QuickStep, som er blandt de største favoritter. Philippe Gilbert, Yves Lampaert, Niki Terpstra. Men også ryttere fra andre hold eller fra andre lande end de flamske – Van Avermaet, Sep Vammarcke, Vincenzo Nibali, Peter Sagan – nævnes blandt spidserne.

 

Der er seks danske ryttere blandt deltagerne – og Michael Valgren, Mads Pedersen og Magnus Cort kan muligvis være med helt fremme blandt de ti-femten forreste. Det samme gælder på en god dag Matti Breschel, som i år deltager for 12. gang. For Matti er det en kæmpedrøm at vinde et af de klassiske løb. Han har ofte været meget langt fremme i mange løb, men har tit været uheldig og har fået defekt eller er styrtet. Matti fortæller blandt andet følgende til Daniel Dencik, som sidste år udgav en fremragende bog om cykelløb, ”Sportshjerte”.

 

”Det er Flandern Rundt, jeg ser for mig, når jeg tager ud og træner. Det er brostenene, positionskampen inden Kwaremont. I Vestflandern har jeg en fanklub. Jeg er deres store helt. For formanden er jeg nærmest en søn. Det er charmerende, det er det virkeligt. Men det er råt. De har levet nogle hårde liv derude. De er en lille smule alkoholiserede. Jeg blev deres helt i 2006, hvor jeg i løbet Driedaagse van West-Vlaanderen, Tre Dage i Vestflandern, styrtede på den sidste etape, slog mig bevidstløs, brækkede ryggen. Men jeg endte alligevel med at blive nummer tre. Som de sagde: Du passerede jo målstregen i ambulancen. Det var min anden sæson. Jeg tror, jeg fik mange tilhængere på den konto. (…) Jeg lå alene på et flamsk hospital. Jeg vidste ikke, om jeg nogensinde ville komme mig. Jeg havde ikke kontrakt til året efter. Holdet havde efterladt mig der. Så kom fanklubben, som jo ikke var en fanklub på det tidspunkt. Det var bare ham, som senere blev formand, Johny. Han ville fortælle mig, at det nok skulle gå. Han satte sig på siden af sengen, han havde taget et påskeæg med. Johny spurgte mig, om han måtte lave en fanklub for mig. Jeg var ikke helt klar over, hvad det indebar. Men jeg gav ham selvfølgelig lov. Med årene voksede klubben sig større og større. Nu er der vist fem hundrede medlemmer. Jeg besøger dem hvert år efter Gent-Wevelgem, hvor de holder et arrangement i deres klubhus, De Kerselaar”.

 

Fanklubben hepper garanteret også i år på Matti i dagens Flandern Rundt. Jeg skriver dette, mens jeg søndag eftermiddag ser løbet. Vi er halvvejs på den 265 km lange rute. Både Mads Pedersen og Matti Breschel ses blandt de forreste i feltet. Michael Valgren sidder efter en punktering langt nede. Fire minutter foran ligger en gruppe udbrydere, som garanteret ikke holder hjem.

 

Da der mangler 100 km til mål, er udbrydernes forspring kort før Kapelmuur reduceret til 3 minutter, og der sker pludselig et stort harmonikasammenstød og styrt i feltet. Tre Astana-ryttere ryger ned, den ene er Michael Valgren. Han får hurtigt en ny cykel, men styrtet er selvfølgelig et tilbageslag. Som en klog mand har sagt, får de helt store ryttere ikke punkteringer, og de styrter heller ikke. Magnus Cort er kommet op blandt de forreste og går med i et mindre udbrud, som ikke rigtig tegner til noget. Kort efter er det Mads Pedersen, der går med i et udbrud. Matti ligger blandt de forreste i feltet, da rytterne 70 km før mål forcerer Kanarieberg med stigninger på 8 til 14 procent. Danskerne er bestemt med endnu – men der er stadig langt hjem og mange lede stigninger. Vi nærmer os dræberbakken Oude Kwaremont første gang.

 

På Kwaremont sker en stor udskilning, som måske kan blive afgørende. Forrest ligger to udbrydere, et minut efter dem Mads Pedersen, og som nr. 4 et halvt minut foran et splittet felt Magnus Cort. Kort efter kommer endnu en krap stigning, Paterberg med procenter op til 20. Cort bliver hentet, Mads Pedersen er stadig nr. 3. Feltet består af 40-50 ryttere. Snart kommer en tredje stigning i rap, Koppenberg. 11 pct. I snit, 22 pct. maksimalt. De forreste smågrupper er smeltet sammen til en gruppe på seks udbrydere, heriblandt både Pedersen og Cort. Der er 47 km hjem.

 

Gruppen holder op over Koppenberg, bagude kæmper favoritterne på den brutale brostensstigning. Michael Valgren og Søren Kragh er med i feltet, men ikke blandt de forreste. Der er 30 ryttere tilbage i de forreste grupper, herunder fire danskere. Cort bliver kaldt tilbage til feltet for at hjælpe Valgren, og samtidig er den forreste gruppe reduceret til kun 3 ryttere. Den ene er stadig Mads P.

 

På Taaienberg angriber Van Avermaet og Matti Breschels kaptajn Sep Vammarcke, men Valgren kører med og ser godt ud. Sagan hænger på, også Nibali, Terpstra og norske Kristoff. Mads Pedersen gruppen har et forspring på 30 sekunder. Det er vildt spændende. Rytterne skal over Kwaremont og Paterberg en gang mere.

 

Quicksteps Terpstra angriber i feltet, og ingen kan tilsyneladende følge ham, heller ikke Valgren. Terpstra nærmer sig i højt tempo Mads Pedersen gruppen i front af løbet. Der er 24 km hjem. Mads Pedersen gruppen er 36 sekunder foran feltet. Vi nærmer os Oude Kwaremont.

 

På det stejleste stykke går Terpstra forbi de 3 forreste, men Mads P får farten op og kæmper for at hænge på. De to andre falder bort. Terpstra tager også afstand fra Mads Pedersen og er nu alene i spidsen. Der er 15 km hjem. Paterberg venter forude.

 

På Peterberg er Mads kun 6 sekunder efter den førende Terpstra, men han taber nogle meter, hvor der er stejlest. Sagan stikker fra feltet. Hvis han kommer op bagfra, gælder det for Mads P at hænge på, så han kan slutte i top 3.

 

Terpstra er 12 sekunder foran Mads. Sagan ser ud som om, kræfterne er ved at slippe op, han er 20 sekunder efter Mads. Der er 10 km hjem. Kort efter bliver Sagan hentet af favoritgruppen, som nu også kommer tættere på Mads P. Han har kun et forspring på 15 sekunder, men han holder sit malende tempo og kæmper for det. Kom nu Mads.

 

Med favoritgruppen jagtende 12-15 sekunder bag sig lykkes det Mads over de sidste 6-7 km at holde afstanden og køre i mål som toer. Det er imponerende. Blandt alle tiders danske cykelryttere er det indtil i dag kun Rolf Sørensen, der har været på podiet i Flandern Rundt, og andenpladsen er et stort gennembrud for Mads Pedersen. Mads er 22 år og dansk mester. Han kører for holdet Trek-Segafredo, og dette er hans første Flandern Rundt.

 

Terpstra vinder, Mads Pedersen er nr. 2 – og Michael Valgren bliver nr. 4. Det er fantastisk. Der er gode tider på vej for dansk cykelsport. Magnus Cort bliver nr. 20, og Matti Breschel kommer i mål som nr. 98 fjorten minutter efter Terpstra og Mads Pedersen.

 

"De råbte og skreg i radioen, så det gav heldigvis lidt ekstra”, sagde Mads Pedersen efter løbet. ”Det holdt heldigvis, men det var godt nok de værste 10 kilometer, jeg nogensinde har kørt". Den næste forårsklassiker er Paris-Roubaix på søndag. Hvis Mads også kan køre dette løb uden styrt eller punkteringer, vil han måske igen være blandt de forreste.

 


Mads Pedersen i Flandern Rundt 2018, kort før mål.

 
2.4.2018