Fra balkonen

  

Jeg har for første gang været i seniorbio i Øst for Paradis. Det foregår på onsdage, og dagens film starter kl. 10:15. For 90 kroner får man billet til filmen og en kop kaffe med rundstykke og et stykke kage. Kaffen serveres fra kl. 9:30.
 
Jeg kigger på bordet med rundstykker, Kærgården og kage. Det ser indbydende ud. Kaffen skal man hente ved disken i cafeen.
 
”Kan man selv vælge hvilken kaffe?”, spørger jeg manden bag disken. ”Nej”, siger han og skænker en kop filterkaffe. ”Ok”, siger jeg og tager imod det brandvarme krus. ”Er det muligt at få en skive ost til rundstykket?”, spørger jeg. ”Nej”, siger manden. ”Er det første gang, du er her?”
 
Ja. Det er første gang, men jeg kommer snart igen.
 
Dagens film er norske Ole Giævers charmerende ”Fra balkonen”, hvor instruktøren i eller bag billederne funderer og filosoferer over tilværelsen med hustru og to børn og om både fortid og nutid og fremtid.
 
Filmen blander gamle og nye amatørklip med friske optagelser lavet med rigtigt filmkamera af fotografen Øystein Mamen. Nogle af filmens pointer er måske lidt banale – men herregud, kan jeg ikke lade være med at tænke. Ole Giæver er jo også kun 38.
 
Jeg har rejst rundt om solen 38 gange, siger instruktøren på et tidspunkt. Det er flere milliarder kilometer. Alligevel er mine 38 år blot en ekstrem lille ubetydelig brøkdel af den tid, der er gået, siden jorden blev til. Den blå planet har selv taget turen 5 milliarder gange.
 
Filmen kan klart anbefales. Den er både charmerende, flot, ind imellem ret morsom og gennemgående også tankevækkende. 
 
Jeg skuer for meget fremad, tænker Ole. Til børnene er kommet i seng. Til det bliver fredag. Til Liverpools kamp på søndag. Til min datter får lært at cykle. Til det bliver forår. Til vi får sommerferie. Og når vi så har fået sommerferie, begynder jeg måske at se frem til, at ferien slutter. Jeg skuer for meget fremad.
 
Det er en flot pointe.
 
Jeg bor i verdens rigeste land, siger Ole et andet sted. Der er få reelle bekymringer. Men der er også langt mellem de store følelser.

 
”Fra balkonen” er en film af og med Ole Giæver. Jeg fik ikke set instruktørens foregående film ”Mod naturen” fra 2014. Det vil jeg rette op på ved lejlighed.

 

     

26.1.2018