Tour de Suisse 

 

Det er kun et par år siden, jeg somme tider skrev om danske cykelryttere, der blev nr. 2 i et af de klassiske endagsløb. Den tid er forbi. Nu er det sejrene, der tæller, og dem er der mange af.

 

 

I weekenden vandt Jonas Vingegaard i suveræn stil otte-dages etapeløbet Critérium Dauphiné, og i denne uge er der gang i det tilsvarende en uges etapeløb Tour de Suisse, Schweiz Rundt. Ligesom Dauphiné er løbet i Schweiz opvarmning til årets allerstørste cykelløb, Tour de France, der starter om tre uger.

 

Der er mange danske ryttere med i løbet, blandt andre Jakob Fuglsang, der før har vundet eksempelvis det tilsvarende løb Critérium Dauphiné. Han er ikke blandt favoritterne. Efter en periode med skader er Fuglsang langt fra sit niveau, da han var bedst. Det var i 2019, for fire år siden.

 

Det bedste danske bud er unge Mattias Skjelmose, der har trænet intenst til dette løb, og som også er Trek-holdets bedste bud i klassementet ved det kommende Tour de France. Holdets sportsdirektør Kim Andersen sagde forleden til TV2, at målet i Schweiz Rundt er en placering for Skjelmose i top-5.

 

I går tirsdag var løbets 3. etape den første rigtige bjergetape med en afslutning på toppen efter en lang og stejl opkørsel. Da der mangler 7 km, angriber løbets helt store favorit, belgieren Remco Evenepoel, og der er kun to af de øvrige ryttere i frontgruppen, der kan følge ham, danske Mattias Skjelmose og franske Felix Gall.

 

Jeg sidder og tænker, det vil være fremragende, hvis Skjelmose kan følge Evenepoel til tæt før mål. Så kommer han på 2. pladsen i løbet efter belgieren. Men sådan kommer det ikke til at gå.

 

Efter nogle kilometer op ad bjerget vil Evenepoel have de to andre til at tage en føring, men det er ingen af dem indstillet på. Trioen går lidt i stå og er ved at blive hentet af en gruppe på 5-6 ryttere. Så angriber pludselig Felix Gall og får hurtigt et godt forspring. Enten kan Evenepoel ikke lukke hullet, eller også lader han som om.

 

To kilometer før mål stikker også Skjelmose, og nu er det tydeligt, at favoritten og verdensmesteren Evenepoel ikke har noget modsvar. Han står nærmest stille og bliver indhentet af gruppen bagved.

 

 

Skjelmose æder sig langsomt ind på Felix Gall og både indhenter ham og spurter suverænt fra ham, da der mangler 500 meter. Målet var ifølge sportsdirektøren top-5, men nu vinder Skjelmose både etapen og den gule førertrøje. Det bliver spændende at følge fortsættelsen. Der kommer to yderligere bjergetaper i dag onsdag og i morgen torsdag.

 

I weekenden så jeg lidt af Vingegaard i Dauphiné sammen med barnebarnet Gunnar, som er 6 år og vild med cykelløb. Tirsdag sidst på eftermiddagen viser Gunnars far ham de sidste 8 km af etapen i Schweiz Rundt, hvor Skjelmose vinder. Gunnar er begejstret.

 

"HVORDAN KAN HAN VINDE OVER EVENEPOEL? HVOR ER DET BARE SINDSSYGT!"

 

Tre dage senere gælder det ikke længere, at det schweiziske løb aldrig er blevet vundet af en dansker. Som den første danske rytter nogensinde vinder Mattias Skjelmose dette års Schweiz Rundt, 9 sekunder foran Juan Ayuso og 45 sekunder foran verdensmesteren Remco Evenepoel. Det er imponerende.

 

 

18.6.2023