Trapani på Sicilien i maj 

 

Sicilien var planlagt i sommeren 2020, men rejsen blev aflyst på grund af Corona. I stedet holdt vi ferie i Danmark. Limfjordsøen Fur og Nationalpark Thy. Det var ikke det samme, men godt alligevel.

 

Nu er vi på vej. Vi er i Sicilien i 14 dage, den første uge i byen Trapani på øens vestkyst. I den anden uge lejer vi en bil og besøger forskellige steder, blandt andet den lille by Corleone. Det er vores første længere rejse i lang tid, efter jeg var plaget af en smertende ankel hele vinterhalvåret.

 

Det er en fordel at kunne rejse uden for sæsonen. Det er nemt at finde gode steder at bo, og priserne er lavere. I Trapani har vi de første 7 dage en lejlighed med køkken, bad og egen terrasse i den gamle bydel i centrum.

 

Vi glæder os.

 

10.5.2023

 

 

Trapanis gamle by er et fredeligt område med labyrintiske smalle gader og flotte rustikke bygninger. Nogle steder er murene skrammede og husene tæt ved ruin. Vores lejlighedshotel Gafada 2 ligger i gyden Via Orfanotrofio. Indtrykket er måske ghettoagtigt, men gaderne er fint oplyst om aftenen, og her føles trygt at færdes, også efter mørkets frembrud.

 

I byens centrum er Corso Vittorio Emanuele udlagt som gågade med butikker og mange turistrestauranter. Her ligger også byens katedral, Cattedrale di San Lorenzo. I en skobutik finder jeg et par Skechers sandaler, som føles lette og behagelige for fodsålerne. De koster 50 Euro.

 

 

Fra vores lejlighed er der cirka et kvarters gang ind til gågaden.

 

Værten på vores lejlighedshotel har anbefalet nogle restauranter i nærheden af, hvor vi bor. Især Trattoria del Corso, som vi besøgte den første aften i går. ‘Her er råvarerne altid friske’, siger han, ‘og menuen skifter tit’.

 

Han tilføjede, at han aldrig spiser på turistrestauranterne inde i centrum.

 

Vi smagte et par lokale retter i går. En med supermør rød tun, som er højsæson nu. Der er rød tun at fange i Middelhavet. En anden med en lokal pasta, som vi ikke har hørt om før, busiate. Busiate con pesto trapanese. Begge var fremragende.

 

Når vi er på restaurant deler vi gerne to retter. For os er det en passende mængde, og på den måde smager vi lidt forskelligt. Regningen for to retter med brød og vand og husets vin er på cirka 50 Euro.

 

 

Nu sidder vi i aftensolen på en bænk i en park nær vores hotel. På vores egen terrasse er der sol indtil klokken 15. Vejret er fint i dag, lunt omkring 20 grader og blå himmel.

 

I aften spiser vi på Ostaria Casa Mia. Vi vil prøve en anden specilitet for området, couscous med fisk. Fra Trapani og Vestsicilien er der ikke langt til Nordafrika, og området er præget af arabisk kultur og arabisk mad. Chaufføren, vi kørte med fra lufthavnen, fortalte, at den lokale italienske dialekt indeholder en masse ord fra arabisk.

 

11.5.2023

 

 

Giro d’Italia er i gang, men kører ikke til Sicilien i år. Jeg følger med i løbet, og i går så jeg Mads P. vinde 6. etape i en formidabel finale. Det var spændende og flot. Lige indtil stregen var jeg i tvivl, om Mads kunne holde sig forrest, men fra en andel vinkel var det tydeligt, at han faktisk vandt vandt klart.

 

Jeg tænker på Giroen og Mads P., da jeg på turen ind til byen ser et par gamle mænd på nogle meget gamle og ramponerede cykler. Vi går langs vandet ved nordkysten af Trapani og har en fin udsigt over et azurblåt Middelhav.

 

 

Ved det gamle fort Bastione Conca går vi gennem byporten Porta delle Botteghelle ind til gågaden Corso Vittorio Emanuele. Planen er at gå ud til den vestlige spids af den den tange, Trapani ligger på. Der er omkring en kilometer. Men så begynder det at regne, og vi står en stund i læ under nogle træer.

 

På den modsatte side af gaden ser jeg endnu en gammel cykel. Den står parkeret op ad en rød og orange husfacade, og jeg taget selvfølgelig et billede.

 

 

Mit Nikon D500 spejlrefleks ligger derhjemme. De seneste halvandet år har jeg næsten ikke brugt det. Jeg foretrækker kameraet i iPhone 12 Pro, selv om det er irriterende at skulle bruge telefonens skærm i stedet for en søger, når jeg vælger beskæring af motivet. Jeg synes, iPhone har en bedre billedkvalitet i både lys og skygge.

 

Jeg overvejer derfor at sælge mit Nikon. Det ville jeg have forsvoret for to år siden.

 

Vejret er køligere i dag, og der er længere mellem solstrejfene. Sidst på eftermiddagen er der fuld sol, og vi får en aperitif på baren Il Barbagianni i Via XXX Gennaio, hun et glas hvidvin, han en IPA fadøl. Baren ligger et par hundrede meter fra vores lejlighed, og vi har mange steder i nærheden at vælge imellem.

 

  

I aften har vi bestilt bord på Cantina Siciliana i Via Giudecca rundt om hjørnet.

 

12.5.2023

 

I dag lørdag har vi planlagt en tur til bjerglandsbyen Erice lige uden for Trapani. Man kommer derop med en svævebane fra byens udkant, og vi kører hen til svævebanen med bybussen.

 

 

Ved stoppestedet står andre turister og venter, og alle stiger af bussen samme sted. Vi er mange, der vil besøge Erice i dag. Men desværre, svævebanen er lukket, fordi det blæser for meget.

 

I stedet går vi langs brede handelsgader med mange specialforretninger tilbage mod centrum. Vi gemmer Erice til en anden dag.

 

 

Vi køber frisk frugt hos en grønthandler og trasker ind mod byen. I en butik med køkkenudstyr finder vi en espresso-kaffemaskine som den, vi har i lejligheden. En ikonisk ottekantet italiensk Bialetti til 3 kopper espresso. Maskinen brygger kaffen ved hjælp af damp, tryk og varme.

 

 

Tilbage i centrum af den gamle by runder vi Via Garibaldi og Antonias smukke lille grønsags- og madvarebutik. Om aftenen får jeg en tallerken spaghetti con vongole på favoritrestauranten Tattoria del Corso. Der er mange af de små hjertemuslinger, og retten smager pragtfuldt.

 

13.5.2023

 

Søndag går vi en tur ind mod centrum og kommer forbi San Pietro kirken i Corso Italia. Døren er åben i dag, fordi der er søndagsgudstjeneste. Vi kigger ind og ser, at der er mange kirkegængere og fire-fem præster oppe ved alteret.

  

Omme i byen køber vi en overlevelsespakke hos Max Supermercati i Via Aperta. Vejudsigten varsler uvejr i morgen mandag. Yr.no siger heldagsregn i Trapani med store mængder nedbør og vindstyrker omkring 20 sekundmeter.

 

Det ser ud som om, vi ikke kommer uden for en dør. Vi har derfor købt ekstra vand og desuden skinke, ost og salat til frokostsandwiches. Til aften har vi frisk tortellini med skinke og parmesan og tomatpassata med basilikum. Vi åbner nok en flaske rødvin til maden. Uvejret forventes at vare et døgn. Det klarer op tirsdag.

 

 

På cafeen, hvor vi spiser frokost i dag søndag, lukker de ned nu, og servitricen er i gang med at bære borde og stole i sikkerhed indendørs, så de ikke blæser væk i stormen. Jeg får en siciliansk øl, Messina, med karakteristisk blå og hvid etikette.

 

Om eftermiddagen har vi booket tid til et besøg på Trapanis Museum of Optical Illusions i Via Mercé tæt ved vores lejlighed. Der skal bestilles tid, fordi man under besøget går rundt i en lille gruppe med en guide.

 

 

Mange af illusionerne er både sjove og spændende. Et sted er der et rum, hvor gulv og vægge er så skæve, at der kommer knuder i tyngdekraften. Guiden er flittig til at tage fotos med deltagernes telefonkameraer. Det koster ikke ekstra. Alt er inkluderet i billetprisen.

    

I aften spiser vi for anden gang på Cantina Siciliana i Via Giudecca rundt om hjørnet.

 

14.5.2023

 

 

Det er mandag, og stormen har ramt os.

 

15.5.2023

 

Mandag regnede væk, og som ventet kom vi ikke uden for en dør.

 

Den eneste undtagelse var, da jeg købte brød til morgenmad og frokost. Heldigvis har vi en bager rundt om hjørnet på Via Marcé kun 10 meter fra vores hoveddør i smøgen Via Orfanotrofio. Det regnede i tove hele dagen.

 

 

I dag tirsdag har vi blå himmel, og vi går en lang tur langs havnen på sydsiden af Trapani-halvøen ud til den yderste spids mod vest, hvor fiskerbådene lægger til.  Der er trængsel af både ved kajen, og der er måger overalt. I alle bådene er der fiskere, der bøder garn.

 

Fiskemarkedet ligger i en stor hal ved havnen. Kun en enkelt af boderne er i funktion, men kunder står i kø, og der er godt gang i salget.

 

 

Vi runder den maleriske pynt med gamle huse ved Torre di Ligny og går ad Corso Vittorio Emanuele tilbage mod centrum og vores lejlighed i den arabiske bydel med de smalle gader.

 

Efter en frihedskamp anført af Giuseppe Garibaldi blev Vittorio Emanuele - eller Victor Emanuel - i 1861 proklameret som konge af et samlet Italien, og alle byen på Sicilien har gader og pladser opkaldt after disse to legendariske helte.

 

 

 

Til frokost får vi igen en hjemmelavet sandwich med parmaskinke og Asiago-ost. Både skinken og osten er købt efter vægt i charcuteriet hos Max Supermercati, og begge er fantastisk velsmagende.

 

Nu sidder vi om eftermiddagen i solen på vores terrasse. Parken, hvor vi sad på en bænk i solen den første dag, er af en eller anden grund lukket og har været det et par dage. Indgangsdørene er låst, og der er ingen skilte med forklaring.

 

I aften spiser vi for tredje gang på Trattoria del Corso. Jeg vælger min yndlingsret, pasta con vongole, små lækre hjertemuslinger.

 

Da vi siger tak for i aften og forlader restauranten, får vi et knus af tjenerinden og et varmt håndtryk af værten. Vi er kendt som signor og signora Gafada på grund af navnet på vores lejlighedshotel og opfattes allerede som stamkunder. Jeg skriver en anbefaling af den fremragende restaurant på Tripadvisor.

 

 

I morgen onsdag henter vi bilen ude i lufthavnen og drager videre til næste by.

 

Trapani er helt sikkert en rejse værd. Vejret har været op og ned, og vi har gået afvekslende ture i alle hjørner af den gamle by ved vandet. Maden er fremragende, og hvert restaurantbesøg har været suverænt.

 

16.5.2023