Steffen Brandt i Holme Kirke

 

Søndag aften er vi til koncert med Steffen Brandt i Holme kirke. Jeg regner på forhånd med, at han optræder alene, men det er ikke tilfældet. Brandt akkompagneres af en velsyngende kvinde på vokal og en dygtig organist på Hammond-orgel. Det giver en god lyd i kirkerummet. Sangerinden er Anne Hjort, der også er med, når TV-2 spiller live.

 

 

Repertoiret er et generøst udvalgt af Brandts bedste sange fra årene med TV-2. Koncerten er kun annonceret lokalt, og jeg stod blot i kø i Sognegården en halv time for at købe billetter.

 

Aftenens stjerne er født og opvokset her i Højbjerg. I billetkøen talte jeg med en kvinde, der gik i skole med Steffen Brandt fra 1. til 7. klasse på Kragelundskolen. ’Var han også entertainer dengang?’, spurgte jeg. ’Nej’, sagde hun. ’Han var helt normal, ligesom i dag’. ’Men han var meget lun’. Jeg kunne se i hendes øjne, da hun sagde det, at hun i skolen måske også var lun på ham.

 

Jeg har kendt Steffen Brandt og TV-2 i mange år og har set dem flere gange til koncerter og hørt alle deres plader. Faktisk tror jeg, at jeg måske var blandt de første, der oplevede TV-2 live. Det var i 1981. Ved et middagsselskab hos nogle venner foreslog en, at ’Nu tager vi ned i byen og hører noget musik’. Et band, jeg aldrig havde hørt om, optrådte i et lille lokale i Vestergade, og der var billetsalg ved døren.

 

Brandt og de øvrige musikere stod på en lille scene omgivet af nogle 17 tommer fjernsynsskærme, hvor der flimrede et eller andet. De spillede numre som ’Kontoret lukker nu’, ’Fantastiske Toyota’ og ’Mere politi på gaderne’, og alle sange var på dansk. Live-optagelser fra 1981 kan høres på YouTube.

 

Til koncerten var der god plads i det lille lokale. Jeg tror ikke, vi var mere end 20-30 tilhørere.

 

I dag er vi mange flere, og Holme kirke er fyldt til sidste plads, det vil sige næsten 300 mennesker. ’Jeg har glædet mig’, siger Steffen Brandt. ’Har I også glædet jer?’ ’Holme, Højbjerg, Skåde, Viby. Det er mit gamle hood’.

 

 

Han fortæller, hvor han boede med familien i Saralystparken, og mellem numrene får vi nogle sjove anekdoter fra skoleårene.

 

’Vi bestemte selv længden af skoledagene, og somme tider tog vi tidligt fri. En dag cyklede jeg sammen med min kæreste ud til Fiskerhuset, I ved det gule hus ved Moesgaard Strand. Nu hvor jeg tænker over det, er jeg ikke sikker på, hun vidste, vi var kærester...? Ved stranden holdt en bil. Der sad en kvinde og drak portvin direkte af flasken, mens hun kiggede ud over vandet. På bilens støvede bagklap var der nogen, der med pegefingeren havde skrevet ordene FANTASTISKE TOYOTA’.

 

Mandag morgen, fri fra skole

vi tar til stranden med hinanden i hånden

ude ved åen ved fiskehuset du ved nok

holder en gul Morris Simca Escort

 

Nej nu kommer vi tættere på

ka vi se det er en grågrøn japaner

af mærket Toyota

med gode køreegenskaber

frem og tilbage

parkeret i sandet, med blikket mod vandet

 

En flaske med portvin

en hånd der griber om den

ser jeg ud af øjenkrogen

kigger væk og blir bange

bag tonede ruder bedøvede øjne

som ingenting ser ud over havet

 

Fantastiske Toyota

at det ka la sig gøre

sådan at sidde helt alene en mandag formiddag

Jeg tar fastere i hånden

og vi forlader stranden

Ta hinanden i hånden, når I tar til stranden

 

Fantastiske Toyota

Fantastiske Toyota

 

Det er en fremragende koncert, hvor Brandt giver flot rum til begge medspillere og selv synger helt igennem på sine ikoniske klassikere ’Bag duggede ruder’, ’Hele verden fra forstanden’, ’Kys det nu (det satans liv)’ og ’De første kærester på månen’.

 

Undervejs kommenteres indirekte samtiden med små nøgterne oplæg til nogle af sangene. ’Sidste gang, der var krig i Europa, var Danmark besat. Kaj Munk skrev sangen ’Den blå anemone’, og nogle dage efter blev han skudt af besættelsesmagten. Vi vil gerne spille sangen’. ’En dag vil det gå op for alle tyranner, at de er kommet for sent. Det vil også ske for alle de nutidige. Det handler den næste sang om.’

 

Åh denne himmel, disse øjne

Denne svimlende længsel efter noget

Dette glimt af gensynsglæde

Med det øjeblik som lige er gået

Ku' jeg standse tiden ville jeg leve livet forfra en gang til

 

Uret tikker

Hjertet banker

Hele verden fra forstanden

Gør dog noget

Løb for livet

Brug dog tiden

Elsk hinanden

Gør dog noget

Løb for livet

 

(Citater fra Brandts introduktioner er efter hukommelsen)

 

 

24.4.2023