Resten af livet

 

’Resten af livet’ er instruktøren Frelle Petersens opfølger til den mesterlige ’Onkel’, der kom i 2019. Vi er igen i Sønderjylland, og ligesom sidst er filmen tekstet for dialekthæmmede.
 
I ’Onkel’ gik der mange minutter inden filmens første replik. Den unge kvinde Kris og hendes onkel er i Brugsen for at handle ind, og på vej hen til kassen siger onklen ’Nutella’. Ikke andet.
   

 

’Resten af livet’ starter med en fødselsdag. Maren og Egon har to voksne børn, og flaget bliver hejst for sønnen, der har fødselsdag. Datteren Line står i køkkenet sammen med sin far og kigger i skabene. ’Er der ikke mere Nutella?’, spørger hun. Det er filmens første replik. Filmens fine humor fungerer på det niveau.
 
Lavmæltheden er i højsædet i denne film, men som Nutella-replikken antyder, er personerne lidt mere talende og ordrige end i ’Onkel’.
 
Fødselsdagsscenen fortsætter med flere almindeligheder. ’Vi er jo ikke så glade for Nutella’, siger faderen. ’Vi er mere til ost, men det er du jo ikke så vild med’. Så kommer rundstykkerne på bordet. Alle er forsynet med et lille dannebrogsflag på en træpind. Der er også smør, selvfølgelig, og rullepølse.
 
Filmens første halve time viser familiens helt almindelige daglige liv. Egon er købmand og har blandt andet sønnens hjemmebrændte kaffe på hylden. Kunderne er ikke interesseret i specialkaffen. De foretrækker den kaffe, de plejer at købe.
 
Der bliver drukket meget kaffe i filmen og spist meget kage. ’Kach’.
 
Egon tager ud og fisker, og sønnen følger det lokale håndboldhold. Maren har job på et kontor, Line arbejder med unge mennesker, der har Downs syndrom.
 
Line bor sammen med kæresten Henrik, og da parret har svært ved at få børn, er de i gang med fertilitetsbehandling.
 
Filmens første tredjedel kulminerer en aften, hvor familien spiller brætspillet Afrikas stjerne og taler om en tur for længe siden til Tivoli i København. Line var 10 og storebroren 12 eller 13. Måske er det på tide med et nyt Tivolibesøg?
 
Så klippes til en sekvens, der gradvis lader os vide, at Lines bror i mellemtiden er død. Egon og Maren og Line leder sammen med en kvindelig præst efter en bestemt sang, der skal bruges ved begravelsen. Det er ikke ’Det haver så nyligen regnet’, men da præsten starter på ’Nu falmer skoven trindt om land’, siger Line, ’Det er den’. Og derved bliver det.

 


 
Vi får aldrig at vide, hvad der er årsagen til dødsfaldet. Resten af filmen handler om, hvordan Egon, Maren og Line på hver sin måde kæmper med sorgen. Det er både gribende og smukt, og når rulleteksterne rammer til slut, ’er man dybt påvirket af at have været del af familiens liv i små to timer’, som anmelderen skriver i Soundvenue.
 

’Resten af livet’ er en mageløs film, der hermed anbefales.

     

8.8.2022