Krøyer og Paris i Skagen

 

Vi er på tur til Skagen, denne gang med blot en enkelt overnatning. Målet er at se udstillingen ‘Krøyer og Paris’ på Skagens Museum.
   

 

P.S. Krøyer besøgte Paris og andre egne af Frankrig mange gange fra 1870’erne og lod sig både uddanne og inspirere og blev ligefrem en kendt kunstner i det franske.
 
Blandt skagensmalerne har jeg altid været mest fascineret af netop Krøyer. Jeg opfatter ham som et viltert og muntert væsen med et overlegent talent grænsende til det arrogante. Jeg synes, han fremstiller sig selv sådan i mange fremragende selvportrætter.
 
Udstillingen viser udelukkende værker, som var kendt i samtiden af Krøyer. Museets ambition er at give os en oplevelse af at træde ind i den parisiske salon en dag i slutningen af 1800-tallet, og det lykkes fornemt.
 
På væggene ses både nogle af Krøyers egne billeder og værker af franske kunstnere, som han på den ene eller anden måde kom i berøring med. Kvaliteten er generelt meget høj.
 
Krøyer var både en mesterlig og produktiv maler og et festmenneske, der altid var klar til et glas med venner og kolleger. Som kunstner brød han igennem tidligt og var fra 1870’erne et stort navn i både Danmark og store dele af Europa, ikke mindst Frankrig.
 
Han besøgte Skagen første gang i 1882 og bidrog de næste år sammen med malerparret Anna og Michael Ancher til at danne Skagens legendariske malerkoloni, der hver sommer blev opsøgt af kunstnere fra ind- og udland.
 
Udstillingen viser mange af Krøyers mest markante værker og giver syn for sagn i forhold til hans inspiration fra rejser i udlandet, ikke mindst Frankrig og Paris.
 
Efter den sublime Anna Ancher udstilling i 2020 præsenterer Skagens Museum med ‘Krøyer og Paris’ igen en særudstilling, der absolut er en rejse værd.
 
I forbindelse med forberedelserne af udstillingen ‘Krøyer og Paris’ er Skagens Museum kommet i forbindelse med førende franske kunstinstitutioner og har fået adgang til at låne berømte malerier fra Krøyers samtid, herunder værker af ikoniske kunstnere som Monet, Pissaro og Sisley.
   

 

Et af dem er Monets ‘Impression: soleil levent’. Billedet blev udstillet første gang i 1874 og kom med sin titel og virkemåde ganske enkelt til at give navn til kunstretningen Impressionismen. Det er da noget.
 
Udstillingen ‘Krøyer og Paris’ fortsætter indtil september måned, men Monets fine indtryk af solopgangen kan kun ses i Skagen indtil den 4. juli.

 
Krøyer var ikke selv impressionist, men han er samtidig med denne kunstretning og har set værkerne. Han er på forskellig vis blevet inspireret, specielt i forhold til impressionisternes sans for lyset. Det var ikke mindst Krøyers særlige nordiske ’skagenlys’, der gjorde hans billeder til attraktioner i Paris.

    

1.7.2022