Bornholm i maj

 

30.5.2022
Vi lander på Bornholm søndag den 29. maj og skal bo fire nætter i en lejlighed i den centrale del af Svaneke. Den første eftermiddag og aften er ganske lun, og vi går en dejlig tur i de gamle gader omkring torvet, Oluf Høstgade og røgeriet ved skansen.
 
Til aften har vi bestilt bord på Bryghuset, hvor vi får en bøf med fritter og en Svaneke fadøl.
   

 

Mandag starter vi med en tur til Hammerknuden på Nordøen. Den gamle borg Hammershus er Bornholms største seværdighed, og den skal vi se. Vejret er mindre indbydende i dag, og vi er iført varme jakker, da vi går fra parkeringspladsen til det smukt beliggende nye Besøgscenter ved foden af borghøjen.
 
Der er en smuk sti på klippen op mod borgen, og udsigten er fornem hele vejen rundt.
 
I området besøger vi også Vang Havn og den smukke lille Vang Vandmølle. Vi spiser frokost ved Hammerhavn og går en tur rundt om et gammelt granitbrud, der er fyldt op med vand og i dag kaldes Opalsøen.
 

 

Bornholm er smuk.
 
Jeg spekulerer på, hvor meget granit der gennem årene er hugget ud af klippen og ført bort fra øen. Hvor mange kilometer kantsten er det blevet til?
 
For mig er det et etisk problem at udvinde et unikt råstof, som kun findes i begrænset mængde. Mængden af moler på Fur eller granit på Bornholm er ikke uendelig.
 
31.5.2022
I dag tirsdag besøger vi Almindingen, Paradisbakkerne og Gudhjem. Almindingen er det store skovområde midt på øen med Gamleborg og den legendariske grå klippemur Ekkodalen.
  

 

Dalen dufter af ramsløg og sommerblomster, og vi afprøver ekkovirkningen det efter sigende bedste sted ved H.C. Ørsteds kilde. Ørsted besøgte Bornholm i året 1818.
 
HVAD DRIKKER MØLLER?
 
Dalen med den lodrette grå klippevæg er smuk og imponerende, og det bornholmske forår er frisk og lysegrønt.
 
I Gudhjem spiser vi frokost på røgeriet og får en klassisk Sol over Gudhjem med røget sild på rugbrød krydret med rødløg, purløg, radiser og æggeblomme. Fremragende.
 
Oluf Høst Museet i Gudhjem er pt lukket, og vi ser i stedet en Høst-udstilling på Kunstmuseet uden for byen med 5-6 smukke udgaver af Bognemark.
  

 

Nu sidder vi i solen på Torvet i Svaneke med et køligt glas. Bornholm er helt sikkert en rejse værd.
 
1.6.2022
Onsdag samler vi nogle af de resterende steder på øst- og nordkysten.
 
Vi besøger Østerlars Rundkirke og kommer helt op under kuplen ad en knudret stentrappe. Rundkirken er en imponerende og majestætisk bygning.
 
Ved Helligdomsklipperne er der en trætrappe med mange trin ned til vandet, men ned- og opstigningen er slet ikke så farlig, som vi har troet. Klippeformationerne er imponerende.
  

 

I sin tid i vores barndom var Bornholm en magisk helle, fordi øen som det eneste sted i Danmark havde veritable klipper. Siden har de fleste danskere rejst til fjernere egne og set højere bjerge, men Bornholm har stadig en magi.
 
Til frokost på Nordbornholms Røgeri i Allinge spiser vi friske fiskefrikadeller med rugbrød og remoulade.
Vi har set og smagt meget af den skønne ø Bornholm.
   

 

Den smukke skov omkring Døndalen nord for Gudhjem dufter grønt og krydret fra et tæt dække af blomstrende ramsløg langs åløbet i bunden af dalen.
 
I 1916 erhvervede landmanden Aksel Jensen en del af Døndalen, og hans store interesse for træer medførte, at han i 1930’erne plantede 150 eksotiske træer, herunder mammuttræer fra Californien, kinesiske korktræer og ædelgraner fra Himalaya. Træerne står der heldigvis stadig og er i dag høje og flotte.
 
En stor donation fra en privat fond gjorde det muligt for Danmarks Naturfond i 1969 at købe Døndalen. Området tilhørte to gårde, og hver af dem modtog 100.000 kr. Det smukke område er på den måde bevaret for eftertiden, og i 1975 blev hele Døndalen fredet.
 
Nogle hundrede meter fra landevejen danner et knæk i klippegrunden et vandfald i Døndaleåen, og vi går målrettet efter lyden af en voksende rislen. ‘Det er ikke noget særligt’, siger en tysk mand, vi møder. ‘Det er bare et lille fald’.
 
Det er sådan set rigtigt nok, især når man sammenligner med naturen i Tyskland, men hvad manden måske overser er, at dette er Danmarks højeste vandfald med et fald på næsten 16 meter. Altså i høj grad en lokal sensation.

 


 
Døndalen med høje gamle træer, vandfald og en frisk duft af ramsløg skal opleves, når man besøger Bornholm.
 
Den sidste aften spiser vi igen i restauranten på Svaneke Bryghus. Bøf med fritter og en kold fadøl. Solveig får et glas rødvin.

    

3.6.2022