Paulsen og Willemoes

 

Tidligere på året fik jeg nys om, at min tiptipoldefar Niels Paulsen f. 1769 deltog i det legendariske søslag den 2. april 1801 mod den engelske flåde anført af Lord Nelson, Slaget på Reden.
  

 

Niels Paulsen indgik i besætningen på det store blokskib Dannebroge, som var den danske øverstkommanderende, Olfert Fischers, flagskib. Dannebroge blev under kampen angrebet af de britiske linjeskibe Elephant (med Nelson), Glatton og Ganges, og det danske flagskib blev omkring kl. 11:30 skudt i brand af Glatton.
 
Jeg begyndte at lede efter eventuelle tegninger eller andre billeder af Dannebroge og fandt en database med navnet Vragwiki, der har beskrivelser af alle kendte skibsvrag i de danske farvande.
 
Et af opslagene fortæller om de 19 skibe, der gik til bunds under Slaget på Reden i 1801. Et af dem var Dannebroge med Niels Paulsen ombord. Af besætningen på 336 mand døde 58, og 278 blev reddet i land, herunder 59 kvæstede.
 
Niels Paulsen er blandt de kvæstede, men han overlever heldigvis og bliver reddet i land. Efterfølgende tildeles han Hæderstegnet i Sølv ’for udmærket Deltagelse i Kampen’.
 
En række historiske malerier skildrer scener fra slaget. Især har marinemaleren Christian Mølsted været optaget af de dramatiske begivenheder og lavede i anledning af 100-året for slaget et billede med titlen ’Willemoes om bord i det Gernerske Flaadebatteri’.
 
Det er et imponerende og meget handlingsmættet billede, som viser slaget set fra Flaadebatteri No. 1 under kommando af den kun 17-årige officer Peter Willemoes. Bag batteriet ses et brændende skib. Det er Dannebroge med min tiptipoldefar ombord. Det er da fantastisk.

 


 
Jeg finder frem til, at Christian Mølsteds maleri er udstillet på Museum Vestfyn i Assens. Peter Willemoes er født i Assens, og museet ejer søheltens fødehjem, og her vises i 2022 en særudstilling om Willemoes.
 
Jeg er opsat på at se Christian Mølsteds maleri med Willemoes og Paulsen på nært hold, og det lykkes i juli måned.

  

15.7.2022