Mads P i Paris-Nice

 

Jeg så det live i fjernsynet, da Mads Pedersen – som den hidtil eneste dansker – i 2019 vandt VM i cykelløb. Det var fantastisk.
 
Mads Pedersen kommer til mål sammen med schweizeren Stefan Küng og italieneren Matteo Trentin. Italieneren tror selv, han er den hurtigste af de tre ryttere og åbner spurten, men danskeren kører uimodståeligt forbi ham og vinder med flere længder.

 


 
Siden har Mads Pedersen flere gange vist, at det ikke var nogen tilfældighed, han vandt VM i 2019, og i dag ved alle, at han er hurtig i en spurt.
 
I år er Mads Pedersen kommet godt fra start med en sejr i sæsonens første løb i februar, og i denne uge stiller han til start i etapeløbet Paris-Nice i rigtig god form. ’Mads ser godt ud’, siger Rolf Sørensen i TV2-studiet. ’Veltrimmet’. Han har tabt sig og er et par kilo lettere, end han plejer at være i marts måned. Det er en fordel, når det går opad.
 
Mads Pedersen er godt med fremme og bliver nr. 5 på begge de første to etaper. Tredje etape er så hård, at de hurtigste (og tungeste) sprintere bliver sat af feltet inden finalen, så måske er det i dag tirsdag den 8. marts, Mads Pedersen kan slå til. Etapen slutter med en 2 km lang stigning, og spurten skal køres, hvor vejen de sidste 500 meter stiger 3-4 pct.
 
Feltets dominerende hold er Jumbo-Visma, og i dag er der lagt op til, at holdet vil køre for den belgiske superstjerne Wout van Aert, der både er en komplet cykelrytter og ofte helt suveræn i netop en spurt, hvor det går opad til sidst.
 
På den sidste kilometer er det Jumbo-Visma og Mads Pedersens hold Trek-Segafredo, der sætter tempoet. Mads Pedersen kommer fra baghjulet af sin holdkammerat Jasper Stuyven og åbner spurten næsten 300 meter før mål. ’Det er for tidligt’, råber kommentatorerne nervøst, mens jeg rejser mig op foran skærmen for at følge afslutningen.
 
De sidste 200 meter er filmet fra målområdet med telelinse. Mads P. er i front, men van Aert er lige bag ham og kører garanteret forbi om et øjeblik. Jeg holder vejret, mens Mads Pedersen rykker i styret og træder med al kraft i pedalerne. Han holder mirakuløst konkurrenterne bag sig og kan jublende løfte armene, da han kører over stregen som vinder af dagens etape. Det er fantastisk.
 
Spurten bliver vist igen, og i en optagelse fra ryggen af rytterne kan vi nu se, at van Aert ikke er i nærheden af at sejre. Han bliver afleveret perfekt i Mads P’s baghjul, men Mads kører ham ud af hjulet, og 50 meter fra mål indser belgieren, at han har tabt. ’Jeg syntes, han startede spurten meget tidligt og tænkte, det var en fordel for mig’, siger van Aert efter løbet. ’Men han var for stærk. Det er imponerende, at han kunne holde til mål’.
 
At køre van Aert ud af hjulet i en spurt op ad bakke er nærmest utroligt, og tirsdagens etape er en meget stor sejr for Mads Pedersen. I dag onsdag er der enkeltstart, og her har Mads Pedersen igen tænkt sig ’at give den en skalle’.
 
Billedet nedenfor viser Mads Pedersen (Trek-Segafredo) først over stregen på 3. etape foran Bryan Coquard (Cofidis) og Wout van Aert (Jumbo-Visma).

 

 

9.3.2022