Kreta i oktober

 

3.10.2021
Vi er på vej til ferie på Kreta i 14 dage. Vejrudsigten siger 20-24 grader om dagen og 18-20 om aftenen. Vandet i Middelhavet i oktober er omkring 23 grader.
Jeg tjekkede forskellige rejsetilbuds-sites og endte med at købe to rejser hos TUI for kr. 2.600 pr. stk. inkl. fly fra Aalborg til Chania og to-stjernet lejlighed ved stranden i Agia Marina i 14 dage.
Agia Marina er en turist- og og badeby, og vi regner med omkring midtvejs i ferien at leje en bil i nogle dage og drage ud på eventyr med overnatninger undervejs. Det er nemt at finde glimrende værelser for omkring 250 kr. Jeg har på forhånd to bestemte steder, jeg gerne vil se, og derudover improviserer vi os frem.
Kreta er en stor ø. Vi har været der en gang tidligere, i 1996, altså for 25 år siden, dengang også i 14 dage.
Jeg har ikke reserveret billeje eller andet hjemmefra. Jeg går ud fra, det er nemmere at få et godt tilbud, når vi er på stedet.
Flyet afgår kl. 17:15, og vi lander i Chania kl. 22 lokal tid, dvs. kl. 21 efter vores maveur. Grækenland er en time foran. Det bliver fedt at komme ud i sommervejr de næste 14 dage.

 


 
4.10.2021
Vi laver selv morgenmad, og i morges købte jeg ind i supermarked og hos bager. Brød, smør, ost og kaffe. Bagefter gik vi en tur langs strandvejen i Agia Marina. Her ligger på begge sider af vejen en tæt række af restauranter, supermarkeder, hoteller, cafeer, biludlejningsforretninger og souvenirbutikker.  Vi har spist en gyros pita til frokost, og jeg har smagt fadøl brygget på Kreta, Charma. Vi har købt vand til køleskabet, 12 halvliters Samaria kildevand for 2,5 euro. I eftermiddag hænger vi ud med en bog i solen på vores terrassebalkon. Her er svedende varmt. Om lidt tager jeg et dyp i poolen.
 
5.10.2021
Jeg tror, Chania er tidoblet, siden vi var her sidst, men den gamle havn ligner sig selv. Bussen fra Agia Marina kører hver halve time, og turen tager cirka 20 minutter. Chania har alskens butikker i de smalle gader i den gamle bydel. Vi spiser frokost ved den venetianske havn.

 

6.10.2021
Ved hjælp af Tripadvisors app har vi opdaget, at de bedste restauranter i Agia Marina ikke ligger på strandvejen, men i de stille gader i baglandet syd for den store vej.
Tre af restauranterne i top 10 af byens 91 restauranter ligger i baggaderne få hundrede meter fra vores hotel. Her kommer ingen tilfældigt forbi. Alle kunderne er her, fordi de har valgt et bestemt sted.
Tirsdag aften besøgte vi taverna Meraki, som bestyres i højt tempo og med godt humør af et ungt ejerpar. Vi bestilte tre retter, som vi sagde, vi ville dele, og vi fik derfor med det samme to tallerkener og poser med bestik og serviet.
To stykker ristet brød overhældt med olivenolie og lidt oregano.
Zucchibiblomster (8 stk.) fyldt med ris, dild, persille, mynte, tomat, gulerod og kommen.
Tsigariasto, en traditionel Chania-ret, som består af små stykker lam med knogle, langtidssimret i olivenolie og lidt lokal vin og serveret med citronkrydrede kartofler fra ovnen og grøn salat.
Alle tre blev serveret samtidig.
Samlet set var det et af de bedste måltider, vi nogensinde har fået i Grækenland, og det siger ikke så lidt. I år er vores 12. besøg siden 1982.
På Kreta er der tradition for at servere en lille flaske lokal brændevin til små glas og måske lidt frugt efter maden. Brændevinen kaldes raki og er lavet på vindruekerner. Den minder om italiensk grappa.
Samlet pris for aftenens måltid var 25 euro inklusive retsina og en halv liter af husets rødvin.
   

 

7.10.2021
I dag torsdag er vi draget på tur. Jeg har lejet en Fiat 500 i fem dage, og nu er vi på vej over bjergene mod sydsiden af Kreta ved Matala. Vi spiser frokost på en landevejscafe nær Agia Galini. Vi har købt to toasts med skinke, ost og tomat, og værtsparret kommer hele tiden med extras. Fyldte zucchiniblomster, vindruer, nektarin, kanelsnegle. Vi har besøgt et kloster og set storslåede udsigter. Bag et hegn langs vejen er der masser af geder.
   

 

8.10.2021
Midt på Kreta lidt syd for Irakleon ligger en lille landsby med det stolte navn Metropolis.
Navnet henviser til, at der på dette sted engang lå en veritabel storby, Gortys eller Gortyna. Byen havde i den romerske periode omkring 300.000 indbyggere. I dag bor her måske 2-300.
Det specielle er, at den gamle by er velbevaret, men stort set uudgravet. Et område med oliventræer, som dækker store dele af byen, er fredet, og her stikker rester af bygninger op mange steder, og mindre ruinrester ligger spredt på jorden overalt.
Under jordoverfladen findes teatre, arena, stadion og talrige bygninger.
Det er et fascinerende sted, hvor historiens vingesus blander sig mildt med lyden af gedernes halsklokker.
Vi bor på et pensionat i Metropolis midt i ruinbyen. Vi har et fint værelse med alt, hvad vi har brug for. Her er også en fremragende taverna og i baghaven resterne af et Apollon-tempel.
Mange af de ældre huse i landsbyen Metropolis er bygget af ruinrester fra Gortyna.
Da vi har fået fremragende mad med farseret aubergine og græsk salat på vores taverna i Metropolis beder vi værtinden om to glas af husets hvidvin som afslutning på måltidet. ‘I får vinen med hjem. Det koster ikke noget. Det er min far, der laver vinen ‘. Sådan har det været hele dagen. Far leverer vinen, brødrene alle grønsagerne. Nu sidder vi udendørs kl. 21 og har stedet for os selv. Det er en lun aften. 20 grader og ingen vind.
 
10.10.2021
Vi er uden for højsæsonen, og der er ingen kø ved indgangen til Knossos. Paladset havde sin storhedstid fra 1750 til 1400 før Kristus, men er stadig imponerende. Vi bruger et par timer og sveder bravt i solen. I dag er luften 26 grader. Englænderen Evans, der udgravede Knossos over 40 år, har rekonstrueret dele af de gamle bygninger inkl. søjler og fresker, og selv om ægtheden nogle steder måske er tvivlsom, bidrager rekonstruktionerne til det monumentale indtryk.
   

 

14.10.2021
Vi har været på tur igen i dag torsdag. Jeg har lejet en bil for en enkelt dag. Der går en hullet men asfalteret vej gennem den imponerende Theriso-kløft syd for Agia Marina. Det er en flot tur, og vi havde mange fotostop undervejs.
Der er mange geder og en del får på og langs vejen i kløften, og i landsbyen Theriso købte vi et kilo ost hos en lokal producent. Vi fik en smagsprøve, og vores stykke af den store ost blev behørigt vacuumpakket.
Videre gik det først op og dernæst ned ad stejle hårnålesving til landsbyen Meskla. Vi gjorde holdt ved mikrobryggeriet Charma, hvor vi smagte en pale ale og delte en tallerken med to rustikke stegte pølser med ost og krydrede pommes friter. Baglandet syd for Chania-kysten er landbrugsområde og præget af oliven og appelsiner.
Ved Ano Vouves mod vest står verdens ældste oliventræ. Man ved ikke, hvor gammelt det er, men det er mindst 2.000 år, og mange tror, det kan være måske 4.000 år.
Vi opsøgte olivenoliefabrikken Terra Creta, men butikken var desværre lukket. Fabrikken er kendt for at lave en kvalitetsolie, og vi køber en flaske med hjem. Terra Creta findes på hylden i vores lokale supermarked, og en halv liter koster 5 euro.
Det har været en fin tur på de små og hullede veje i baglandet. Man skal have øjnene med sig og køre forsigtigt, for pludselig kan man løbe ind i kratere af huller i den slidte og revnede asfalt.
 
15.10.2021
Vi er med lokalbussen på tur til den store by Chania. Vi har været rundt i de små gader, og jeg har købt krydderurter fra Kreta i en ostebutik. 100g timian og 100g oregano for i alt 4,20 euro. Vejret er solrigt og varmt i dag, rigtig sommerligt. I eftermiddag flader vi ud på terrassen med en bog. Jeg er i gang med ‘Kvinde set fra ryggen’. Det er spændende læsning om gamle venner, Ida og Vilhelm.

 


 
16.10.2021
Vi spiser på restaurant Nostos i aften fredag. Uden for restauranten skiltes med, at ‘We don’t have good views or good service. But we have very good food’.
Den samme stemning går igen inde i restauranten. De unge fyre, som serverer, har god humor.
Da vi er i gang med maden, spørger en af tjenerne - helt efter bogen - ‘How is the food? Is it good?’
‘Yes, yes’, siger vi, helt efter bogen. ‘It’s delicious’.
‘That’s surprising’, siger han.
Senere, da vi skal betale, siger jeg til samme tjener, ‘The food was terrible’.
‘That was our intention’, siger han og fortsætter med at taste på betalingsterminalen.
‘The food was bad’, siger jeg igen. ‘But service was excellent’.
‘I know’, siger han bare.