Asgreen vinder Flandern Rundt

 

 

 

 

Flandern Rundt er en af de største klassikere i den europæiske cykelkalender. Løbet blev skabt i 1913 og køres i år for 105. gang. Ruten er 245 km lang og passerer efter de første 100 flade kilometer 18 korte og skrappe stigninger. Længden af bakkerne er mellem 400 og 2.200 meter, stigningsprocenterne op til 22, og mange har ujævn brostensbelægning.
 
Samlet set er løbet utroligt hårdt, og det er altid de stærkeste, som til slut kæmper om sejren.
 
Forhåndsfavoritterne er hollandske van der Poel og belgiske van Aert, som i tidligere løb har vist sig suveræne i forhold til alle konkurrenter. Mulig outsider er franske Alaphilippe – og danske tilskuere håber desuden, at Kasper Asgreen, der for få dage siden vandt mini-udgaven af Flandern Rundt (E3 Classic), kan gøre sig gældende.
 
Da halvdelen af løbet er kørt, er et udbrud bestående af 7 ryttere 10 minutter foran feltet, men det får ingen betydning. Alle udbryderne bliver indhentet længe før finalen.
 
På Molenberg omkring 100 km fra mål forcerer holdet Deceuninck-Quick-Step med Julian Alaphilippe og Kasper Asgreen op ad brostensstigningen, og her er det tydeligt, at holdene Alpecin-Fenix med Mathieu van der Poel og Jumbo-Visma med Wout van Aert er på vagt.
 
Der kommer flere angreb og udbrudsforsøg på de næste bakker og brostensstykker, men det er kun spredt fægtning. Asgreen sidder hele tiden blandt de 10-12 forreste ryttere i feltet. Han ser godt ud.
 
Lige efter Kanarieberg, hvor der resterer 66 km, opstår tumult på grund af et mindre styrt. Asgreen er indblandet uden at være i asfalten, men hans cykel er beskadiget, og han mister 45 sekunder, inden han får en ny cykel. Heldigvis bliver der ikke kørt stærkt i feltet, og Asgreen er snart tilbage.
  

 

På Oude Kwaremont 56 km fra mål forcerer Asgreen fra spids, og nær toppen har han og van der Poel fået et hul til frontgruppen. Det ser lovende ud – men nu skruer van Aert op for tempoet og lukker hullet til de to konkurrenter. Det samme gentager sig på Paterberg kort efter. Asgreen og van der Poel slipper fri, men på det lige stykke efter stigningen trækker van Aert igen frontgruppen op til duoen.
 
Frontgruppen består nu af omkring 30 ryttere. De fleste fra morgenudbruddet er hentet, foran feltet er kun en tilbage, schweiziske Stefan Bissegger, der kører for EF Education. På Koppenberg er det Alaphilippe, der slipper fri fra feltet, og han kommer hurtigt op til Bissegger.
 
Koppenberg er 600 meter lang og belagt med brosten, og midtvejs er der en strækning på 200 meter, som stiger med 16 til 20 procent. Her kommer Asgreen i problemer, og han kan ikke følge med, da en gruppe på 8-9 ryttere skiller sig ud.
 
Kort før Taaienberg lykkes det Asgreen at få kontakt til frontgruppen, og på toppen af den 600 meter lange stigning er der fire ryttere, som skiller sig ud – verdensmester Alaphilippe, hollandske van der Poel, belgiske van Aert og danske Kasper Asgreen. Det ser fantastisk ud. Asgreen i Dannebrogstrøjen har meldt sig ind blandt de allerbedste.
 
Kvartetten får følgeskab af Dylan Teuns fra holdet Bahrain-Victorious og kort efter af Marco Haller fra samme hold.  Der er nu 36 km til mål, og gruppen får hurtigt et forspring på 12-14 sekunder til forfølgerne. Det er sindssygt spændende.
 
TV2 viser hele løbet fra klokken 10 formiddag, og medkommentatorer i studiet er de forhenværende cykelryttere Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen. Rolf Sørensen har kørt Flandern Rundt 15 gange og har som den eneste dansker vundet løbet, i 1997. De to gange Sørensen taler om mulighederne, herunder om Asgreen kun er hjælper for holdkammeraten Alaphilippe. ’Nej, nej, nej’, siger Rolf. ’De er lige, og de ved godt, de skal slå de andre på overmagten’.
 
Samarbejdet i gruppen er fremragende, alle tager deres føringer, og kort før Kruisberg er forspringet på 14-15 sekunder. Tre af de seks ryttere var også i front på dette sted sidste år. Da styrtede Alaphilippe, fordi han kørte ind i en motorcykel, og i spurten slog van der Poel van Aert på målstregen. Asgreen kører i dag Flandern Rundt for tredje gang. Han blev sensationelt nr. 2 i 2019, hvor ingen kendte ham, og nr. 13 sidste år.
  

 

Kruisberg er ikke helt så stejl som de foregående. Til gengæld er den længere, 1350 meter. Asgreen tager fronten, og det ser ud som om, Bahrain-drengene har svært ved at følge med. På toppen hænger Haller stadig – og bagfra får gruppen nu følgeskab af franske Turgis fra Total Direct Energie.
 
Rolf Sørensen fortæller, at han talte med Asgreen i telefon forleden og gav ham det råd, at på strækningen lige efter Kruisberg er der et godt moment til at gå i udbrud.
 
’Det er her’, siger Sørensen – og i samme øjeblik angriber Asgreen og kører væk. Han har hørt efter Sørensens råd i telefonen. Det er kun van Aert og van der Poel, der kan følge ham. De øvrige må slippe, også Alaphilippe. Der er 25 km til mål, og trioen har et forspring på 20 sekunder. Det er løbets tre stærkeste ryttere, som er i front.
 
De fire forfølgere bliver indhentet af et felt på 10-15 ryttere, og trioen i front øger til 25, snart 30 sekunder. ’Asgreen har helt klart en chance’, siger Rolf Sørensen. ’Ikke i en spurt, for der taber han. Men herfra og til mål, da har de alle tre lige store chancer’.
 
Da de rammer Oude Kwaremont for tredje gang i løbet, er der 19 km til mål. Trioen kører støt op ad stigningen, som er 2000 meter lang, og kort før toppen angriber pludselig van der Poel. Asgreen griber hårdt fat i styret og træder så hårdt, han kan, mens van Aert må slippe. Bagude er kræfterne også ved at slippe op for Alaphilippe, der bliver sat af i forfølgergruppen.
 
Asgreen og van der Poel øger hurtigt til 12 sekunder. Der er 15 km til mål, og nu mangler blot én stigning, Paterberg. Den er kun 350 meter lang, men stiger 12 til 18 procent hele vejen og er rigtig ond. Asgreen skal måske angribe her, men nu bliver det svært. Van der Poel er uhyggelig stærk. Han har alene i år vundet 4 løb, og han vandt som nævnt Flandern Rundt sidste år.
  

 

Duoen har god afstand til van Aert og de øvrige forfølgere, da de kører ind på Paterberg. Danskeren blotter tænderne, da de rammer det stejleste sted, og bagude er van Aert nødt til at zigzagge fra side til side for overhovedet at kunne træde fremad. På toppen har van der Poel og Asgreen øget til 20 sekunder, og snart efter bliver van Aert hentet af forfølgerne. Nu har de to i front 30 sekunder, og der er 10 km til mål.
 
Det går strygende ad den flade landevej ind mod opløbet og målstregen i byen Oudenaarde. Begge ser stadig stærke ud, og for van der Poel er situationen perfekt. Han ved, han med sit kvikke antrit er hurtigere end Asgreen i en spurt. Forfølgerne nærmere sig bagfra, men så skruer duoen lidt op for farten og er igen 30 sekunder foran.
 
Da der mangler 1500 meter, sætter Asgreen sig på hjul af van der Poel, og her bliver han siddende. Hollænderen er i front og kigger bagud efter Asgreen, da de nærmer sig målstregen. Nu er der 500 meter tilbage, 400, 300… Det er åndeløst spændende. Asgreen rejser sig i pedalerne og gør klar til at spurte, og ved 250 meter træder begge an nærmest samtidig, stadig med van der Poel i front.
 
Trods sit antrit formår hollænderen ikke at øge afstanden. Tværtimod ser det ud til, at Asgreen ikke bare hænger på, men måske kommer en smule nærmere. Det ser helt lige ud, og 100 meter fra mål er intet endnu afgjort. Så ser van der Poel ud af øjenkrogen, at Asgreen kommer op på siden af ham og er på vej forbi…
  

 

Hollænderen indser, han har tabt, og holder 75 meter fra mål instinktivt op med at træde, mens han ryster på hovedet. I dag er Asgreen den stærkeste, og danskeren kører over målstregen med begge arme i vejret. Han har som kun den anden dansker vundet Flandern Rundt, efter at have knust verdens bedste cykelryttere en efter en.
 
Større bliver det ikke. Flandern Rundt er et af cykelsportens fem største cykelløb, de såkaldte monumenter. Rolf Sørensen har vundet to af dem, det samme har Jakob Fuglsang. Nu har Kasper Asgreen vundet sit første, Flandern Rundt 2021.

 

 

8.4.2021