Maren og Lillian i Han Herred

 

Jeg fik lige en opsang i et af de sociale medier på internettet.
 
Foreningen Danske Slægtsforskere tilbyder på deres hjemmeside hjælp til slægtsforskning. Når man har oprettet et login, kan man lave et opslag om noget, man er i tvivl om. Så sidder der entusiaster rundt omkring, som er klar til at hjælpe, hvor de kan.
 
I et forum kan man få hjælp til at tyde vanskelig gotisk skrift i for eksempel gamle kirkebøger, i et andet kan man få hjælp til opslag i bøger og på arkiver, og i et tredje kan man lægge en aneefterlysning, hvis man er gået i stå i et hjørne af slægten.
 
Jeg lavede forleden en aneefterlysning. I min morfars slægt i Han Herred nord for Limfjorden har jeg sporet parret Peder Pedersen f. 1731 og Maren Nielsdatter f. cirka 1733, som i 1754 bliver gift i Skræm kirke. Jeg kender Peders forældre, der har gården Søndergaard i Fjerritslev, men jeg er usikker på Marens baggrund.
  

 

Jeg ved fra efternavnet Nielsdatter, at Marens far hedder Niels, men jeg ved ikke i hvilket sogn, hun er født, og så er det som at finde en nål i en høstak. Der er i samtiden og det relevante område snesevis af kvinder med navnet Maren Nielsdatter.
 
En af dem, der byder ind på min efterlysning, er en for området Han Herred navnkundig ekspert, som hedder Lillian. Hun har i mange år været til stor hjælp for mange slægtsforskere og har også flere gange hjulpet mig.
 
Lillian er en moden kvinde, som for et par år siden fyldte 90.
 
I et af sine indlæg kommer hun ud på et sidespor i forhold til den aktuelle efterlysning, hvor vi leder efter anerne til Maren Nielsdatter f. cirka 1733. Lillian begynder at fokusere på Jens-navne i stedet for Niels og Maren.
 
Jeg prøver venligt at hjælpe hende tilbage på sporet, men det skulle jeg ikke have gjort. Lillian bliver sur og skriver følgende svada: ”Der er forskellige måde at dyrke forskning på – da du åbenbart ikke tror på mine oplysninger! Så synes jeg du skal undersøge hvem Jens Smed i Gundestrup er”.
 
Jeg forstår ikke henvisningen til Jens Smed i Gundestrup og skriver, at han helt sikkert ikke er en af mine aner – og nu mister Lillian tålmodigheden med mig.
 
Hun finder mit telefonnummer på krak.dk og ringer for at foreslå, at vi korresponderer pr. mail i stedet for at fortsætte en diskussion på nettet.
 
- Hej, det er Lillian. Jeg er sur på dig. Jeg synes, du skal kigge på opslag 88.
- Hvor?
- I Skræm selvfølgelig. Jeg er 93 og kan ikke bare sende dig et link. Du må selv slå op i kirkebogen. Men du har måske problemer med synet?
- Nej, det kan jeg godt finde ud af.
- Kig på opslag 88 og send mig en mail, så jeg kan få din adresse. Min er blomstervænget30@xmail.dk 
 
Jeg finder opslag 88, som fortæller, at Jens Pedersen Smed af Gundestrup og hustru Else Nielsdatter i 1763 døber deres pigebarn Anne i Skræm kirke. Blandt fadderne nævnes Peder Nørgaard i Trustrup. Han er gift med den Maren, vi leder efter – og Lillians pointe er, at Jens Smedas hustru Else Nielsdatter formodentlig er en søster til Maren.
 
Dermed har vi et nyt spor at følge.

 
Nedenfor ses et foto, jeg i maj 2017 har taget i Skræm. Uden for kirkegården ligger en gammel kæmpehøj.

 

 

 

11.2.2021