Neandertal

 

Moesgaard Museum har i denne uge åbnet en ny særudstilling med overskriften ’Neandertaler – i mammutjægernes land’, og jeg besøgte onsdag udstillingen og deltog i en rundvisning.
 

 

Neandertal er navnet på den menneskeart, der i små og meget spredte grupper beboede dele af den nordlige halvkugle mange år før vores egen direkte stamforældre, homo sapiens.
 
Arten menes at være opstået for cirka 250.000 år siden, og neandertalerne levede i Europa i over 100.000 år og gennem to istider, før homo sapiens kom til Europa for omkring 40.000 år siden.
 
Begge arter er med 200.000 års mellemrum kommet fra Afrika, og de har efter ankomsten af homo sapiens mødt hinanden og fået fælles afkom. I dag er det derfor sådan, at alle moderne mennesker i for eksempel Kina, Danmark, Sydamerika og Ny-Guinea – bærer mellem en og fire procent DNA fra neandertalerne.
 
Det første fund af neandertalerknogler skete i en grotte ved et kalkstensbrud i dalen Neandertal ved Düsseldorf i 1856, og siden er der fundet spor af neandertalerne mange steder i det europæiske område og i Mellemøsten.
 
Tidligere troede man, at neandertalerne var tilbagestående i forhold til moderne mennesker, men det ved man nu er forkert, og det er i høj grad tegn og fysiske beviser på neandertalernes dygtighed og kompetencer, som udstillingen på Moesgaard Museum fremstiller i lys, lyd og billeder og giver konkrete eksempler på.
 
I en montre ses en 100.000 år gammel over 2 meter lang spydformet lanse af træ, som neandertalerne har brugt som drabsvåben, når de jagede skovelefanter og mammutter. Det var ikke muligt at nedlægge de store dyr med spyd eller pile, fordi det var svært at gennemtrænge den tykke hud.
 
Dyret skulle skilles fra flokken og trænges op i et hjørne i tæt skovbevoksning, og det blev herefter nedlagt af neandertalerne ved gennemboringer af bugen med spidse lanser.
 
Der er fundet bunker af knogler fra de store dyr på markante slagtepladser. Knoglerne har skæremærker fra stenredskaber, som neandertalerne var dygtige til at fremstille, og som udstillingen viser mange eksempler på.
 
Neandertalerne var mindre end os, men formodentlig kraftigere og fysisk meget stærkere. Fundet af en fossil neandertalerbaby viser, at hjernen var af samme størrelse som et nyfødt menneske. Der er fundet tegn på, at neandertalerne tegnede streger og prikker på klippevægge før det moderne menneskes hulemalerier. De lavede værktøj og smykker og har formodentlig haft et udviklet talesprog.
 
Neandertalerne forsvandt kort efter ankomsten af homo sapiens, det vides ikke hvorfor. Der er ingen tegn på, at den nye art har udslettet den gamle. Nogle mener, at neandertalerne – som typisk levede i små grupper langt fra hinanden – måske blev offer for en indavl, som svækkede dem så meget, at de til slut uddøde.
 
Særudstillingen, som varer frem til 1. august 2021, er visuelt meget flot og viser mange slående eksempler på neandertalernes egenart. Moesgaard Museum er i det hele taget et af de fornemste museer i Danmark og altid en rejse værd.

 

 

19.11.2020