Høj Stene

 

Jeg er på udflugt med Moesgaard Museum til et sted ved Gudenåen, som kaldes Høj Stene.
 
Her ligger en kæmpestor skibssætning, som omkring år 600 indrammede graven for en jysk stormand eller -kvinde.
 
Centralt i skibssætningen er fundet rester fra en ligbrænding, herunder stykker af ornamenterede smykker i guld og bronze. Typen af ornamenter tidsfæster stenskibet til omkring år 600.
 
Høj Stene er kendt fra gammel tid. Oprindelig bestod det af 28 rælingssten, der var cirka 2 meter høje, og desuden en 4 meter høj sten i forstavnen.
 
Gennem tiden er nogle af stenene fjernet og anvendt til andre formål. I 1852 blev den tilbageværende del af monumentet opmålt og beskrevet af den lokale degn.
 
Siden blev også de sidste sten slået til skærver, og omkring 1870 var alle spor af skibssætningen forsvundet.
 
Men nu er stedet blevet genopdaget, og med økonomisk støtte fra flere fonde er skibssætningen blevet rekonstrueret på grundlag af opmålingen fra 1852.
 
Stedet åbnede for besøgende for en uge siden den 8. oktober, og i efterårsferien er der guidede rundvisninger flere gange dagligt.
 
I alt 16 store sten er rejst på de oprindelige fundamenter inklusive en 4 meter høj sten i forstavnen.

 


 
Det er et imponerende syn, og Høj Stene er helt sikkert en rejse værd. Skibssætningen er 90 meter lang og dermed (bortset fra Jelling-monumentet) den største i Europa.
 
Jeg var med på en rundvisning med en kyndig guide fra Moesgaard Museum - men stedet kan også besøges uden guide. Der er gratis adgang, og Høj Stene er åben hele døgnet.
 
Fra P-pladsen på Borrevej er der 500 meter gennem en lille skov til monumentet.

 

 

16.10.2020