GIMME SOME TRUTH

 

 

En af mine gamle venner kunne være fyldt 80 i dag, den 9. oktober 2020. Desværre levede han kun halvt så længe, indtil 1980.
 
Navnet er John Lennon.
 
I anledning af mærkedagen udkommer i dag et bokssæt med en samling af Lennons bedste sange i nypoleret udgave. ’The Ultimate Mix’ kalder producenterne denne version, altså ’den endelige udgave’. Jeg giver dem ret. Det her er helt fantastisk.
 
I gamle dage ville jeg have købt bokssættet, men nu nøjes jeg med at streame musikken fra Tidal, som giver mig lyden i bedste kvalitet.
 
Jeg har hørt Lennons sange tusindvis af gange gennem årene. Men aldrig så godt og flot som i denne udgave. Det er så smukt, at det risler ned ad ryggen.
 
Deluxe-udgaven er en dobbelt-CD, som indeholder 36 sange. Alle er fremragende, og mange er klassikere og mesterværker.
 
Samlingen er overvældende og starter lige på med ’Instant Karma!’, ’Cold Turkey’, ’Working Class Hero’, ’Isolation’, ’Love’, ’God’, ’Power to the People’’ og ’Imagine’.
 
Der er kolossal fylde i bas, trommer og guitar – og Lennons stemme er som silke eller sandpapir, som den enkelte sang kræver.
 
John Lennon var i sin tid en af mine helt store helte, og det var et hårdt slag, da han blev myrdet i december 1980 og pludselig var væk allerede som 40-årig. Jeg var selv 31 dengang og nybagt far, og jeg havde netop købt den nye LP ’Double Fantasy’, der udkom måneden før.
 
Siden er det selvfølgelig blevet mindre og mindre, jeg har lyttet til Lennons musik – og jeg har tit tænkt, at det på én gang er urimeligt og ubegribeligt, hvad verden i mellemtiden er gået glip af.
 
Hvis han ikke var blevet dræbt dengang, ville Lennon stadig have lavet musik og helt sikkert fortsat med at forsøge at forandre verden.
 
Just a boy and a little girl
Trying to change the whole wide world
Isolation
The world is just a little town
Everybody trying to put us down
Isolation
 
Nogle af Lennons sange blev i samtiden lysende monumenter for mange unge. For eksempel blev sangen ’Give Peace a Chance’ omkring 1970 med sit iørefaldende og enkle omkvæd en flittigt brugt kamphymne for protester mod Vietnam-krigen.
 
All we are saying
Is give peace a chance
 
Jeg havde i sin tid alle LP’erne og har siden også købt en masse CD’er. Men den nye udgave overgår alt. Samlingen GIMME SOME TRUTH giver John Lennon og hans sange en ny og velfortjent renæssance.

 

 

9.10.2020