Bertelsen på Shikoku 88

  

DR2 viser i øjeblikket på torsdage kl. 22 en dokumentar-serie i 10 afsnit med titlen ’Bertelsen på Shikoku 88’. Serien handler om tv- og radioværten Mikael Bertelsen på pilgrimsvandring i Japan på øen Shikoku.

 

 

 

Vandringen følger i fodsporene på buddhistmunken Kobo Dashi, der levede fra år 774 til 835. På øen findes ikke mindre end 88 templer til den nævnte munks ære, og vandreturen for at se dem alle sammen er på i alt 1.200 km. Hvert program varer 30 minutter, og serien kan varmt anbefales.

 
Bertelsen anlægger en maske, der bygger på lige dele naivitet og søgende interesse for det, han oplever, herunder de mennesker, han møder. Ansigtsudtrykket er ofte neutralt og deadpan-agtigt på en næsten Buster Keaton’sk måde. Det er Bertelsens stil, når han laver tv. Stilen gør, at hovedpersonen brænder igennem, og fortællingen fænger. Kameraet kan godt lide Mikael Bertelsen.
 

Interessen er ægte nok, og den naive indfaldsvinkel gør, at Bertelsen kan stille omgivelserne og sig selv nogle enkle og samtidig skarpe spørgsmål, som det er fængslende at opleve de involverede forsøge at svare på.

 

Jeg har foreløbig set 2 programmer, og i begge møder Bertelsen nogle interessante mennesker – først en dansk læge, som efter 6-7 ugers vandring er tæt ved at have gennemført turen, og i næste program 62-årige japanske Koi, der er sushikok, surfer og jiu-jitsu mester, og som i sin ungdom i San Francisco var vild med Grateful Dead.
 

Mikael Bertelsen har tidligere været på pilgrimsvandring, da han i 2010 lavede julekalenderen for voksne ’Bertelsen på Caminoen’ i 24 afsnit. Den serie var jeg også vild med, og lige nu er der mulighed for et gensyn, da man kan streame serien på dr.dk.

 

I Camino-serien møder Bertelsen i starten danskeren Svend Trøst og citerer i afsnit 2 Søren Kierkegaard for at have sagt følgende om det at vandre: ’Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom. Jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den’.

  

11.10.2017