Her regerer Puskas

  

Jeg har været en tur i Budapest fra lørdag til tirsdag. En af byens store kirker er viet til Ungarns berømte helgen Sankt Stefan, og i kirken opbevares i et skrin i ’kapellet for den hellige højre hånd’ Stefans (efter sigende naturligt) mumificerede højre hånd.
 
Hvis man putter en mønt i en boks, oplyses skrinet, så man kan se hånden. (Det er ikke løgn).
 

 

I samme Sankt Stefans katedral blev en af Ungarns største helte, fodboldspilleren Ferenc Puskas begravet, da han døde i 2006. (Det er heller ikke løgn).
 
Puskas var venstrefodet og en af verdens bedste fodboldspillere i min barndom og ungdom. Han spillede fra 1958 til 1966 for Real Madrid, der dengang var Europas bedste klubhold.
 
Puskas vendte siden hjem til Ungarn og er som nævnt begravet i Sankt Stefans katedral.
 
Da vi den første dag i Budapest på gratis vandretur med guide stod foran kirken og fik oplysninger om både helgen og fodboldspiller, sluttede guiden med at sige, at katedralen på den måde rummer både Sankt Stefans hellige højre hånd og Ferenc Puskas’ berømte venstre ben.
 
Det synes jeg er en god historie.
 
Puskas var en af mine helte, da jeg var barn.
 
I en lille erindringsartikel om dengang i 1958-59, hvor jeg som 10-årig var fynbo, og min far var stationsmester i Hjulby ved Nyborg, har jeg skrevet følgende:
 
'Jeg lægger min bog fra mig og går ud på pladsen foran stationen, hvor vinden rasler i kastanjerne. Jeg ser mig omkring og piller fodbolden frem fra brændenælderne under det røde stakit ved hyldebærtræet.
 
Jeg løber tit rundt med bolden på dette sted, og op imod buskene bag stakittet har min far lavet en målramme til mig cirka på størrelse med et håndboldmål, så jeg har noget at sparke efter.
 
Midt på fodboldbanen slipper jeg bolden, lader den ramme jorden én gang og halvflugter den med venstre fod op i den modsatte trekant.
 
Her regerer Puskas'.

 

 

  

8.10.2017